Timp sonor – Meloterapia în timpul sarcinii

02.11.2016
3
2 645


Muzica este descrisă cu exactitate ca fiind limba îngerilor.
Thomas Carlyle
            La început a fost... Muzica. Ea ne însoțește pe tot parcursul vieții de la naștere, atunci când pentru prima dată „dăm de știre” că suntem aici și până la moarte, când tot muzica este cea care ne petrece. Muzica ne alină dorul și tot ea ne face să fim melancolici. Ea ne înaripează și... ne coboară pe pământ.

            Muzica este parte componentă a naturii, e omniprezentă. De-a lungul anilor, aceasta a continuat să însoțească omul în evoluția sa, fiind la fața locului în momentele esențiale.

            Cineva spunea: „Sunt un sunet, mai mult nimica nu pot fi”. Treptat muzica a ajuns să fie indispensabilă fiind exploatată în foarte multe forme de la publicitate până la armată, astfel, muzica a ajuns cea mai bună terapie.

            Meloterapia sau terapia prin muzică, este o ramură a psihoterapiei, folosită încă din antichitate pentru calmarea simțurilor și tratarea multor boli. Începand cu secolul XIX, meloterapia este folosită în tratarea tulburărilor mentale și afective, anxietății, depresiei, astmului, problemelor în alimentație și disconfortului din timpul perioadei de sarcină. Ea poate lua două forme: modalitatea activă - practicarea unui instrument și modalitatea pasivă - ascultarea muzicii.

            „Muzica ne influenţează într-un mod semnificativ starea de spirit”, afirmă cei de la Sonos, într-un studiu realizat în parteneriat cu Apple. Cine ascultă muzică în mod constant are o stare psihică mai bună, iar piesele preferate pot determina un tonus mai bun, optimism şi rezultate pozitive în activitatea zilnică.

            Cercetătorul Daniel J. Levitin, author best-seller-ului „This is Your Brain on Music:
The Science of a Human Obsession” afirmă că „muzica schimbă creierele oamenilor”.
Când ascultă muzică, creierul eliberează dopamină în sistemul Limbic, oferind o senzaţie plăcută de mulţumire.

            Un studiu efectuat de centrul de cercetare Bellybuds arată că a asculta muzică în timpul sarcinii este benefic pentru făt, mai ales dacă este muzică simfonică. Potrivit oamenilor de stiință, a pune muzica la un sonor mediu ajută la stimularea și dezvoltarea micuțului din burtica mamei. Mai mult de atât, cu cât tatăl vorbește mai aproape de burtica mamei, cu atât mai ușor nou-născutul îl va recunoaște ca pe cineva foarte apropiat, căci noțiunea de tată nu este, stabilită în primele saptămâni după naștere.

            Un alt studiu recent spune că muzica poate echilibra energetic organismul prin biorezonanță indusă de vibrațiile sunetelor, în special sunetele din muzica instrumentală și clasică.
Meloterapia în timpul sarcinii e benefică în primul rând la înlăturarea stresului și oboselii iar în al doilea, pentru că modifică semnificativ capacitatea bebelușului de asimilare a hranei prin cordonul ombilical.

            Nimeni nu știe cu exactitate dacă muzica afectează sau nu dezvoltării fătului.
Există într-adevăr dovezi precum că bebelușul ar reacționa la sunetele muzicii prin mișcări.
Problema este că nimeni nu știe ce înseamnă mișcările respective. Un bebeluș nenăscut este mai dificil de observat. Mișcările lui la auzul muzicii pot însemna multe lucruri, de la discomfort până la bucurie.


Autor: Mary Cojocaru


Ți-a plăcut articolul? Apasa like sau povestește-le prietenilor tăi!
Tag-uri la articol:
Comentarii
 1. 23 noiembrie 2016 14:44
  Am citit cu mare atentie articolul. Aveti dreptate cand spuneti ca „muzica schimbă creierele oamenilor”. Intr-adevar, ea te poate ridica pana la Dumnezeu si tot atat de repede te poate cobori pana in iad, aici deja depinde de muzica pe care o ai in casti si pe care o preferi. Nu e de mirare ca ea influenteaza benefec si pe bebe care sunt in burtica. Cu toate ca ramura psihoterapiei prin muzica e folosita inca din antichitate noi nu cunoastem si nu punem in practica la maxim aceasta terapie... pana in prezent sunt mult multe nuante care sunt ascunse de publicul larg si care se vor tainuite si mai departe...  cine stie ce experimente fac pe noi cu ajutorul muzicii si noi ca niste soricei foarte ascultatori acceptam tot si facem asa „cum ni se spune”...
  1. 23 noiembrie 2016 15:09
   Ai dreptate deea muzica ne influenteaza foarte mut viata, eu nu pot sa ies din casa fara casti, cu muizca constientizez si vad altfel lucrurile... muzica ma ajuta sa ma izolez, ma baga în lumea mea nu aud zgomotul din jur si nici claxonatul masinilor... sunt doar eu si ea, muzica mea, muzica din castile mele. sunt dependenta de muzica si nu ascund asta, muzica ne face mai buni, ne ajuta... si ce daca fac experimente pe noi... eu nu as renunta la muzica nici pentru o zi.
 2. 24 noiembrie 2016 13:59
  Am citit acest articol, eu de exemplu cred în așa ceva, eu iubesc să pun muzica la volum mic și să mă culc noaptea ascultând muzică, adorm și aceasta mă face să mă simt mai bine, de ce când asculți muzică de ex. Beethoven, unele persoane încep să plângă de emoție... asta însemnă că muzica influențiază la emoțiile oamenilor din această cauza ea și psihic acționează. Este foarte bun articolul.
Adaugă comentarii
Adaugă un comentariu
Nume și Prenume:
         
Poștă electronică:
Articole similare:
23.12.2016
Miruna este o fetiță de 5 ani. Soarta nu a fost prea blândă cu ea. De la vârsta de 2 ani și-a pierdut părinții, rudele și bunicii au refuzat să o crească.
11.12.2016
Ce frumos este să fii femeie! Dar ce înseamnă, de fapt, să fii femeie? Să fii sensibilă, gingaşă, neajutorată, uneori capricioasă, poate şi puţin naivă, dar, în acelaşi timp, frumoasă.
30.11.2016
Copiii sunt temelia unei familii fericite și împlinite. Ce-am fi noi fără urmași? Ce trist ar fi pe lume fără acel zâmbet nevinovat și dulce.
25.11.2016
Desenele animate reprezintă cea mai importantă formă de divertisment în rândurile copiilor.
24.11.2016
Întotdeauna vor exista divergențe între generații. Sunt rare cazurile în care părinții sunt înțeleși de către copii și viceversa.
21.11.2016
Moare satul, mor obiceiurile, ceea ce va duce la moartea naţiunii.
04.11.2016
Misiunea omului e de a transforma în conștiință o experiență cât mai cuprinzătoare.
31.10.2016
Dumnezeu nu poate fi întotdeauna pretutindeni de aceea a inventat mamele.
все шаблоны для dle на сайте шаблоны dle 11.2 скачать
Alege fundal