Adopția – o șansă de a deveni părinte

11.11.2016
9
10 039


A naşte un copil este un act natural
a adopta este un act divin.
(replică dintr-un film celebru)


            Vă doriți la nebunie un copil, dar nu îl puteţi concepe pe cale naturală?
În acest caz, ce-aţi zice de o adopţie?

            Subiectul adopţiilor este considerat aproape tabu, în România, din cauza numeroaselor istorii unde copii din orfelinate au fost vânduţi proxeneţilor sau traficanţilor de persoane. Mai mult, suntem ţara cu cei mai mulți copii abandonati din Europa, aproximaiv 60.000 de copii instituţionalizaţi anual, însă doar 1.602 dintre sunt declaraţi adoptabili.

            Conform definiţiei, adopţia este operaţiunea juridică prin care se creează legătura de filiaţie între adoptator şi adoptat, precum şi legătura de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului.

            Potrivit legii cu privire la adopție, copiii pot fi înfiați de orice persoană sau familie care a fost atestată ca aptă să adopte un copil. Totuși, e necesar să îndeplinească câteva condiții de fond.
Astfel, cel care adoptă trebuie să fie cu cel puțin 18 ani mai în vârstă decât cel pe care doresc să-l adopte. Totodată, adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie să întrunească garanții morale și condiții materiale necesare creșterii, educării și dezvoltării armonioase a copilului.

            Adopţia unui copil nu schimbă lumea, în ansamblul ei, însă cu siguranță schimbă destinul copilului adoptat!

            Adopția este un dar sublim şi aceasta reprezintă mai mult decât a da naştere, este gestul care vine din tot sufletul, din dorința de a forma o familie și de a-i oferi o şansă copilului de a fi fericit.
De fapt, aceasta este fericirea pură, fericirea de a fi părinte, de a fi alături de copil pe tot drumul vieţii, de a-i îndruma paşii, de a-i oferi dragoste, atenţie, înţelegere, susținerea şi încurajare.
Adoptând, cu siguranţă vei primi mai mult decât vei putea oferi vreodată!

            A fi părinte adoptiv nu este atât de ușor, aceasta în mod sigur îți va schimba întreaga viața, însă nu doar ție ci şi copilului pe care îl adopți. Înainte de a face acest pas gândeşte-te bine, informează-te minuțios privind toate problemele care ar putea să apară, pentru că de tine depinde viitorul unui copil nevinovat.

            Dacă te-ai decis că adopția este potrivită pentru tine, începe să aduni dosarul, vei avea nevoie de copia după buletin, certificatele de naștere și căsătorie, documentele care arată situația materială, certificat de cazier judiciar, o cerere de la Direcția de protecție a Copilului și Adopție, certificat medical privind starea de sănătate atât a ta cât și a întregii familii, certificatul de naștere a copilului biologic
(dacă îl ai) și hotărârea judecătorească irevocabilă. Adresează-te serviciilor de adopție din cadrul Direcţiei de Asisenţă Socială şi Protecţie a copilului din sectorul sau judeţul în care ai domiciliul, ei te vor îndruma și îți vor oferi sprijin în acest drum lung și anevoios.

            Nu te speria și nu te descuraja dacă procesul adopției durează mai mult decât ți-ai fi dorit.
În general, întreaga procedură ține aproximativ 8 luni sau chiar mai mult, așa că înarmează-te cu răbdare, ea te va ajuta să înfrunți toate greutățile.

            Adopția are și o latură negativă, aceasta depinde de vârsta pe care o are copilul și de educația pe care a primit-o până în acel moment. Dacă părinții nu sunt total pregătiți să-și ia asemenea responsabilitate se pot isca mari probleme și atunci adopția va înceta să fie acel dar divin care îi bucură pe toți, ci o adevărată povară atât pentru părinți cât și pentru copii. Probabil, acesta ar fi motivul din care sunt preferați copiii mult mai mici. Nu ar trebui însă, să ai prejudecăți și să te gândești că exact copilul pe care tu îl vei adopta îți va face probleme pe viitor, a greși este ceva firesc, cu toți greșim, iar pentru că nu e al tău nu înseamnă că îl vei iubi mai puțin.

            Într-un fel, unii copii vin pe lume pentru anumiți părinți și sunt făcuți unii pentru alții, iar părinții adevărați sunt până la urmă cei care îl cresc pe copil și nu cei care l-au adus pe lume.


Autor: Mary Cojocaru


Ți-a plăcut articolul? Apasa like sau povestește-le prietenilor tăi!
Tag-uri la articol:
Comentarii
 1. 24 noiembrie 2016 16:23
  Da eu sunt de acord o adopitie este o a doua sansa de a da unui copil de a lua viata de la inceput, de a-i oferi caldura, dragoste parintesca. Si in primul plan pentru tine de a-ti oferi si tie un, cel mai inplinit vis de a fi parinte.
 2. 24 noiembrie 2016 20:06
    Dincolo de aparență realitate există o lume a sentimentelor și trăirilor intense de unde ne extragem esenta continuității pentru a putea supraviețui obstacolelor vieții.În sufletul unui copil e atât de multă speranța și dragoste  încât rănindu-l i-ai omorî surâsul.Sunt pentru adopție ,cred că ajungi să iubești un suflet pe care îl ei in îngrijire de mic, la fel cum iți iubești propriul copil...asta dacă nu ai un copil al tău, însa dacă ai deja un copil, trebui să ai un suflet foarte mare, să fii capabil de dragoste necondiționată și să știi să arați aceeași afecțiune atât fața de copilul tău cât și fața de cel înfiat...eu cred că sunt de admirat cei care pe langa propiul copil aleg să mai înfieze un copil, pentru a acorda o șansă unui suflet părăsit...cât despre cei care nu pot avea copii și înfiază, nu pot decât să sper ca îi vor iubi ca și pe proprii copii, e greu să-ți dorești un copil și să nu-l poți avea...E greu să înțelegi ce simte o femeie ce nu poate fi mamă, soluția acum este adopție 
  1. 25 noiembrie 2016 22:09
   Câtă dreptate ai Jănica.. eu tot sut pentru adopție , pentru a dărui zâmbete celor mai triști ca noi .
    Sunt un copil și mă simt o norocoasă pentru că viața mi-a dat poate prea multe șanse și nu întotdeauna le-am valorificat la superlativ. Privesc de jur împrejur la ceilalți copii.Atât de mult potențial zace în inocența încât am putea reclădi o lume a zambetului veșnic și al pacii interioare.
    Copii au felul lor de a vedea lumea și sunt singurii cărora nu le este frica de viitor.Își zidesc fericirea pe visuri iar poveștile în care binele invinge raul fac parte din realitatea lor..Copii detectează artificialitatea, minciuna și egoismul,oricât de mult ai incerca să-ți maschezi atitudinea.
    Merită să lupți pentru a câștiga încrederea unui copil,căci inima lui e mai prețioasa decât o comoară,mai fragilă decât o floare,mai bogată decât intreaga avere a lumii.Iubiți copii și dacă există probleme de sănătate nu ezitați înfiați un copil , dăruiți un zâmbet 

 3. 25 noiembrie 2016 12:37
  Procedura adoptiei este una lunga si anevoioasa. Tre’ sa treci prin multe instante, sa dovedesti, sa dovedesti si inca o data sa dovedesti ca tu poti intretne copilul, ai conditii necesare, sunteti o familie ok etc...
  Ii imbratisez imaginar pe toti cei care au infiat un copil su care doresc sa faca acest pas. E greu dar merita. Daca doriti cu tot sufletul un copil, v-ati gandit la adoptie dar nu sunteti sigur va spun cu toata onoarea mea, ADOPTATI UN COPILAS, nu amanati din zi in zi si nu lasati asta pentru vremeuri mai bune. Va va costa timp si poate bani (mici cheltuieli), dar merita. Eu sunt una dintre acele persoane care a infiat si va spun cu toata certitudinea, nici o secunda nu am regretat ca am facut asta, am o minune de copil si sunt extrem de fericita.
  1. ana
   28 noiembrie 2016 15:32
   încă poate nu a ajuns la vârsta în care să descopere adevarul. întro buna zi ea își v-a căuta adevărașii părinți. E mare probilitatea ca ei să o convingă să rămână la ei, ori cel putin să își schimbe comportamentul și educația lor. de multe ori s-a demonstrat că genele își arată cusururile lor.
 4. 29 noiembrie 2016 15:48
  Din pacate, cunosc doua familii care din motiv ca nu aveau copii, au infiat. In ambele cazuri era vorba de fete, dar nu asta conteaza. Cred ca sarmanii parinti pina acum regreta ca au facut acest pas disperat. Poate ca din cauza faptului ca nu mai aveau frati sau surori erau excesiv de rasfatati si au ajuns la maturitate sa-si ignore total parintii, iar la orice observatie de genul: "De ce nu faci ordine in camera ta?" Raspunsul era de genul: "Nu-mi sunteti parinti adevarati ca sa-mi dati ordine ce sa fac! Nimeni nu v-a cerut sa ma adoptati! Trebuia sa ma lasati acolo!"ramii fara cuvinte dupa asa ceva. Asa ca niciodata nu stii cum va fi. Poate a fost greseala parintilor ca le-au dat prea multe drepturi si mai putine obligatiuni. Pina la urma este un pas foarte important, asa ca trebuie de analizat bine cine sunt parintii biologici, daca nu au antecedente penale, boli genetice etc. dar si sa-si asculte foarte atent inima.
 5. 27 decembrie 2016 14:35
  Sunt copii şi copii. Şi unele lucruri care funcţionează la unii copii, la alţii n-au nici un efect. De aceea, trebuie să-ţi cunoşti foarte bine copilul. Să aplici mai multe tactici până când găseşti formula care să meargă mănuşă cu personalitatea copilului tău. Află de ce este mai puţin motivat copilul tău. Are câteva griji sau frustrări, e chiar disperat din anumite cauze? Poate chiar reacţia ta la lipsa lui de chef îl face mai nervos decât ar trebui să fie, iar de aici porneşte un întreg lanţ al slăbiciunilor care adânceşte lipsa de comunicare dintre tine şi copilul tău. Iar aceasta poate genera noi frustrări şi de o parte, şi de alta şi tot aşa.
 6. 27 decembrie 2016 14:46
  încă poate nu a ajuns la vârsta în care să descopere adevarul. într-o buna zi ea își v-a căuta adevărații părinți. E mare probabilitatea ca ei să o convingă să rămână la ei, ori cel putin să își schimbe comportamentul și educația lor. de multe ori s-a demonstrat că genele își arată cusururile lor. eu nu sunt contra a adopta un copil, dar totuși mi-aș dori un copil al meu. de ce să iau un copil străin, care nu știu ce gene poartă în el, când îl pot avea cu acele-aș cheltuieli și aceiași nervi pe al meu. Eu mult am stat la o alegere, al meu sau adoptiv, al meu genetic sau copilul care necesita multe îngrijiri și afecțiune ca mai apoi să-și caute rudeniile undeva departe de mine. cunosc un caz in care copilul adoptat la atingerea majoratului nu mai recunoștea părintii adoptivi.
 7. 11 ianuarie 2017 21:23
  Am stat internată  în spital cu fetița mea 5 zile de la o răceală  ,5 zile de coșmar, 5 zile de care încerc să uit dar și 5 zile pe care nu am să le uit ușor .În salonul unde mă aflam,era și un băiețel ,un băiețel din orfelinat .Avea doar 8 luni ,doar 8 luni dar deja atât de mare mă miram dacă fetița mea plângea și abea de o linișteamacest copilașera liniștit ca un înger,un înger sincer pentru mine a fost o lecție bună de viață.Își băga singurel suzeta în guriță ,nu plângea ,nu scotea un zgomot. Când îldoare ceva nu are cui să-i spună ,sau mama să îl mângâe,să-l ia în brațe .Când mă gândesc că multe cupluri dau mii și mii de euro să poată concepe un copil și cei care dau naștere unor copii frumoși și sănătoși îi lasă în voia sorții. Această lecție o să o țin minte mult timp cum un copil de 8 luni de zile deja știe că e singur pe lume , cum ce inimă are mama ceea care a lasat acest suflețel de băieat 
Adaugă comentarii
Adaugă un comentariu
Nume și Prenume:
         
Poștă electronică:
Articole similare:
23.12.2016
Miruna este o fetiță de 5 ani. Soarta nu a fost prea blândă cu ea. De la vârsta de 2 ani și-a pierdut părinții, rudele și bunicii au refuzat să o crească.
01.12.2016
Fiecare din noi își prețuiește familia, uneori nu ne putem imagina viața fără aceste persoane, care ne-au oferit totul, atât din punct de vedere material cât și sentimental.
21.11.2016
Moare satul, mor obiceiurile, ceea ce va duce la moartea naţiunii.
14.11.2016
A suferi de infertilitate, înseamnă să trăiești pe aceelași Pământ și să nu vezi soarele. Pentru că un copil este asemenea unui soare care îți luminează viața și ți-o face cu sens.
14.11.2016
Cea mai mare bogăție din această lume sunt copiii, mai mare decât toți banii din lume și toată puterea de pe pământ.
11.11.2016
Capacitatea de a suporta singurătatea și de a primi plăcere datorită ei este un dar măreț.
07.11.2016
Nu ar trebui să existe obstacole pentru a deveni părinte.
31.10.2016
Dumnezeu nu poate fi întotdeauna pretutindeni de aceea a inventat mamele.
все шаблоны для dle на сайте шаблоны dle 11.2 скачать
Alege fundal