Dorim un trai de 5 stele!

21.11.2016
11
1 384
Autor Foto: Cătălin Urdoi


            Un sat mic, uitat de lume, unde chiar şi ploaia uită câteodată să mai umezească şi să calmeze praful de pe drum. Un sat ca toate celelalte, dar totuşi diferit. Mai vezi uneori că trece câte un car condus de vreun moş, nici la bătrâneţe nu îşi găseşte liniştea şi, foarte rar, poţi auzi vuietul deja ruginit al unei maşini care se “îneacă” în fiecare gaură de pe drum. Pustietate, bacteria secolului XXI, care pe zi ce trece, de la an la an, asemeni unei pânze de păianjen, “înhaţă” tot ce îi iese în cale, iar în urma ei rămâne totul vag, şters, lipsit de viaţă. Nu mai auzi acele voci melodioase ale picilor, care întorcându-se de la şcoală, visează să ajungă cineva, să schimbe ceva. Nici şcoala nu mai lucrează în sat. A fost închisă pentru că şi copii puţini au mai rămas. În fiecare dimineaţă, omuleţii aceştia mici, sunt nevoiţi să se trezească cu o jumătate de oră mai înainte pentru a nu întârzia la autobus. Drumul e lung până în satul vecin.
De ceva vreme şi autobuzul a devenit mai încăpător. Au rămas câţiva copii, dar absolut nimeni nu cunoaşte care va fi calea lor în viaţă.

            Tineretul, asemeni unor păsări călătoare au plecat, întorcându-se doar de sărbători, sau atunci când li se iveşte vreo posibilitate. S-au chemat unul pe altul, aici nu ai la ce să rămâi. Europa a devenit a doua patrie pentru ei, şi, cine ştie, poate şi unica. Deja începi a uita şi limba maternă, în loc de “bună ziua” spui “ciao” sau “ola”. Cei mici întorşi acasă vorbesc mai bine în limba străină decât cea română.
Nu avem viitor, cei care puteau schimba ceva sunt acum departe, vin pentru o lună, două în sat şi apoi pleacă. Într-o oarecare măsură, ţara ne-a alungat de aici, ne-am impus să schimbăm cursul vieţii şi să ne facem un trai mai decent. Şi, deşi nu este usor să o începi de la capăt într-o ţară străină, într-o altă cultură, dar vorba aceea, “strângi din dinţi” şi mergi înainte, în căutarea unui trai de 5 stele. Într-o asemenea oligarhie actuală, noi, oamenii de rând, nu mai avem locul nostru. Suntem “hrăniţi” cu minciuni si promisiuni zilnice, suntem manipulaţi şi obligaţi să credem că totul se va schimba. Asemeni secolelor III-VIII, migraţia secolului XXI o putem numi “Marea Migraţie”. De când s-au deschis braţele unui pământ străin, noi nu încetăm să fugim, şi nu atât să fugim, cât să dezertăm de aici.

            Şi, totuşi, cei care au de suferit cel mai mult rămân copii. “Vreau ca mama şi tata să fie aici lângă mine”, este dorinţa copiilor a căror părinţi sunt plecaţi. Este trist şi foarte greu de rezistat atunci când copilul rămâne fără mângâierea mamei şi protecţia tatălui. Relaţia părinte copil se menţine în conversaţiile online sau pe telefon şi în coletele care zilnic parcurg mii de km pentru a ajunge la cei “flămânzi de dor” rămaşi acasă. Relaţia părinte-copil deja se transformă într-o obligaţie. Te gândesti mai mult la partea financiară, cum să le oferi un trai decent, decât ce va face fără tine acolo, cum va creşte, cine îl va sprijini. Nu este uşor să îţi stăpâneşti lacrimile atunci când revezi omul drag, iar această stare face şi mai dificilă despărţirea. Pentru câteva clipe te fură gândul să îţi iei “lumea în cap” şi să te întorci la cele câteva sute de lei, numai să fii acasă, alături de cei dragi, dar îţi revii şi întelegi că cale de întoarcere nu mai există. Acasă tot ce ştiai odată nu mai există, cei pe care îi cunoşteai au devenit alţi oameni, invidia a pus stăpânire pe ei. Moare satul, mor obiceiurile, ceea ce va duce la moartea naţiunii.

Râu de-ar fi l-aş înota
Pân-la mare l-aş urma
Nu m-aş opri niciodată
Ştii că...
Viaţa n-are buton de rewind să
Poţi să întorci ce-ai pierdut
Nu poţi nici să o pui pe pauză
Când nu ştii ce-i de făcut...

(versuri din piesa “De la capăt” de Voltaj)Autor: Alina Jalba


Ți-a plăcut articolul? Apasa like sau povestește-le prietenilor tăi!
Tag-uri la articol:
Comentarii
 1. 21 noiembrie 2016 19:27
  Subiectul este actual, se pun în evidenţă foarte clară consecinţele dezastruase ale migraţiei în masă. Deasemenea, eu sunt deacord cu faptul că despărţirea copiilor de părinţi are impacte negative asupra dezvoltării fizice şi psihologice. Este un fenomen foarte trist dar care nu trebuie evitat. Mulţi se regăsesc în rândurile acestui articol, inclusiv şi eu...
 2. 22 noiembrie 2016 11:49
  Tristă este situația acum, dar cred că și mai tristă va fi în câțiva ani.
  Eu am petrecut la aeroport deja cinci din cei mai apropiați prieteni, toți ei ținând în mână bilet într-o singură direcție. Cred că următoarea va fi sora, după care și eu.
  Frumos articol, sincer și emoțional. L-am simțit, l-am trăit cuvânt cu cuvânt, imagine cu imagine.

 3. 23 noiembrie 2016 10:23
  Nu consider că cei care au plecat din ţară au un trai de 5 stele, pot locui chiar şi mai rău decât unii care au rămas în România. Până a ajunge la traiul de 5 stele, trebuie să lucrezi la un serviciu simplu, nu mai este nevoie de abilităţile tale şi pe nimeni nu interesează că ai absolvit o universitate cu brio, ce ţi se dă, aceea lucrezi. Eu personal, mai bine stau în ţară, la salariul de aici, lucrez pe profesie şi poate treptat, voi creşte profesional. Nu am atâta curaj să devin servitoarea cuiva. Desigur, pot fi considerată o persoană puternică sau prea mândră, dar aceasta este părerea mea! 
 4. 24 noiembrie 2016 16:15
  Da dorim un trai cat mai bun,  fiecara persona doreste acet lucru luand  in cosideratie ca in Romania nu este cel mai bun trai.
 5. 25 noiembrie 2016 15:32
  Eu, personal, locuiesc de mult timp peste hotare. În România a rămas familia mea. Sunt cea mai mare dintre cele 5 surori si am hotărât să plec eu ca să pot să le ofer un ajutor financiar. Situaţia în ţară este jalnică, e sărăcie mare. Îmi este foarte greu să mă aflu la mii de km, dar nu am altă alegere. Vorbesc foarte des pe reţelele de socializare cu familia, încercăm să menţinem acea relaţie ca şi când am fi alături. Poate se va schimba situaţia şi vom putea reveni acasă lângă cei dragi pentru totdeauna!
 6. 25 noiembrie 2016 15:56
  Încetaţi să vă mai plângeţi de milă! În loc să schimbaţi ceva, aţi fugit cu toţii din ţară!
 7. 30 noiembrie 2016 13:48
  Cipriane, o să vezi tu când o să ai copii şi nu o să ai ce să le pui pe masă sau cu ce să îi trimiţi la şcoală. Atunci nu te mai gândeşti să schimbi ceva, necesităţile nu te aşteaptă, ele te întâmpină de fiecare dată când treci pragul casei. O să te duci oare să ceri ajutor, să cerşeşti câte puţin de la eroii care au rămas în ţară, să ieşi la proteste fără sens sau o să apuci şi tu drumul străinătăţii? Nu fi prea dur, numai cei plecaţi cunosc amărăciunea înstrăinării de cei dragi şi nu au plecat de bunăvoie, ci de nevoie. Nu este alegerea noastră, noi am văzut că nu putem schimba absolut nimic!
 8. 5 decembrie 2016 12:48
  La noi în ţară nici nu se poate vorbi de vre-un trai decent, niciodată! Preţurile cresc, dar salariile rămân mizere. Cei care cred că pot schimba ceva aici, nu au decât să încerce până au să lase braţele în jos. Nu mai ai cu cine lupta, pentru că lumea, zi de zi, tot pleacă şi pleacă, dacă nu cu totul, măcar pentru ceva timp. Şi eu în curând mă despart de ţara natală, sper că nu pentru totdeauna, acum mă gândesc să îmi fac un viitor pentru a fi în rând cu oamenii normali.
 9. 6 decembrie 2016 10:19
  Nu mai are nimeni curaj şi puteri să își crească copiii în România. Sunt de aceeaşi părere că dacă viitorul ţării noastre sunt copiii, atunci viitorul este compromis. Nu mai este ceva straniu că toţi pleacă în străinătate, că aleg să își întemeieze familii departe de hotarele țării unde dau naştere copiilor, putem să îi înţelegem şi să îi susţinem. 
 10. 6 decembrie 2016 13:55
  O să fac o mică remarcă. Nu toţi care părăsesc ţara sunt nevoiţi să o facă din cauza situaţiei financiare. Uităm oare de persoanele, în special domnişoarele, care pleacă pentru a deveni cineva sau a se face vedetă în altă parte? Nuştiu ce le promite altă ţară sau persoanele cu care fac legătură acestea, dar se fac nevăzute foarte repede şi e cert că ceva le aşteaptă. La sigur o altă ţară mai bine dezvoltată oferă şi mai multe posibilităţi în orice domeniu, dar în principiu, plecările au scopul unui mod de trai de 5 stele, doar că din dorinţă, nu din necesitate.
 11. 19 decembrie 2016 19:10
  Noi cei plecți peste hotare nu avem deloc un trai de 5 stele , e foarte greu departe de țară, departe de parinți,copii, rude și prieteni e greu ,e foarte greu. Dacă ar fii după puterile noastre am schimba multe , am sta acasă să avem un job bine plătit ,job care ne ar permite să trăim nu să supravețuim . Îmi este foarte greu printre străini , vreau acasă ,vreau să mă așez la masă ,să mănânc o bucată de pâine caldă .Mi dor de casă dar când mă gândesc la situația financeară din țară mi se asiduă dorul .România e o țară mare , o tară frumoasă , are multe talente dar le pierde , eu am facut facultate , după ce am primit diploma am fost nevoit să plec peste hotare în lipsa unui job .E tare dureroasă tema asta pentru mine mai ales că sunt la mii de km de țară
Adaugă comentarii
Adaugă un comentariu
Nume și Prenume:
         
Poștă electronică:
Articole similare:
12.12.2016
Nu lăsa frica, sau alte motive, să te lipsească de cel mai frumos sentiment pe care o femeie poate să-l simtă, sentimentul matern.
30.11.2016
Crăciunul este o perioadă când ai dor de acasă - chiar dacă eşti acasă.
29.11.2016
Frica este o boală. O boală ce te paralizează, te lasă mut și încremenit. Oare asta vrei pentru copilul tău?
25.11.2016
Desenele animate reprezintă cea mai importantă formă de divertisment în rândurile copiilor.
24.11.2016
Motivația reprezintă motorul acțiunii umane. În spatele oricărui comportament stă o motivație. Încă de mici, suntem periodic motivați pentru a face ceva.
22.11.2016
Încrederea nu este altceva decât garantul dragostei și siguranței într-o relație. E starea ce definește respectul unuia față de celălalt.
11.11.2016
Capacitatea de a suporta singurătatea și de a primi plăcere datorită ei este un dar măreț.
07.11.2016
Bătea cu prudență din aripi spre vitralii cu halebarde și trandafiri de pe frunze lunecau desenele papilare ale tuturor generațiilor.
все шаблоны для dle на сайте шаблоны dle 11.2 скачать
Alege fundal