O lume pe dos

22.11.2016
4
2 678


            De mai bine de două mii de ani familia a fost un etalon, o temelie indispensabilă pentru societate şi o mare comoară pentru soţi de-a lungul întregii lor vieți. Totuși, în ultima perioadă aceasta trăiește eșecuri nemărginite. Familia, prima instituție creată, apoi decăzută. Ghidată cândva de biblie, vechiul, mai târziu noul testament, în perioada actuală aceasta este îndrumată de sfaturile care curg din ecranele televizoarelor, revistelor de modă sau a sexologilor care îndeamnă să nu grăbești lucrurile, să „testezi” alesul sau aleasa în timp și după ce ești convins că aceasta-ți este jumătatea poți merge în acel loc sinistru numit STARE CIVILĂ.

            În goana după succes, carieră, bani și noi posibilități se uită valorile morale pe care societatea a fost clădită. Instituţia familiei, cel mai solid reper odinioară, e din ce în ce mai expus pericolelor destrămării. Printre cauze: migraţia pentru muncă în străinătate, violenţa domestică şi concubinajul. Ultimul, foarte rar întâlnit în urmă cu câțiva zeci de ani, a devenit deja un fenomen în România,
cu o incidenţă ridicată în special în rândul tinerilor care nu doresc să se complice cu o căsătorie.

            Mai are mariajul valoare acum?... Mai este necesar să mergem la altar ca să ne cununăm ori trăim în concubinaj și schimbăm partenerii ca pantofii? Dorim căsătorii binecuvântate sau continuăm să trăim în mediul unde soţii se evită dând declaraţii de iubire sub acoperirea ochelarilor de soare? Astea sunt doar câteva dintre întrebările la care ne-am propus să răspundem astăzi.

            O căsătorie, în ansamblu, înseamnă același lucru: o familie nou formată, doi oameni care vor să trăiască împreună și să ofere dragoste în timp ce o primesc în aceeași măsură de la partener. În trecut, căsătoria obișnuia să reprezinte legătura de neclintit și pe viață a familiei. În anumite perioade căsătoria nu era o alegere proprie iar iubirea sau atracția dintre viitorii miri nu era un criteriu prestabilit.
Părinții alegeau jumătatea pentru fiica sau fiul lor în funcție de statutul financiar, social sau chiar aspectele politice. În unele cazuri se dorea pace într-o țară și atunci erau preferați copiii care proveneau de la doi rivali pentru a soluționa conflictele. În societatea actuală majoritatea cuplurilor sunt de părere că nu e necesar să-ți bată clopotele nunții pentru a avea o familie. Ma mult ca atât, aceasta a devenit modă în majoritatea țărilor dezvoltate.

            Concubinajul este o formă modernă de convețuire între un bărbat și o femeie înăinte de căsătorie. Cei care optează pentru „căsătoria de probă” sunt seduși de așa-zisă libertatea falsă care se crede că ar exista într-o astfel de uniune. Această formă de convețuire este percepută ca fiind cu mult mai tolerabilă din punct de vedere al obligaţiilor reciproce între cei doi. Testezi compatibilitatea înaintea căsătoriei,
îți pui veniturile la comun, ai companie și viață sexuală constantă... Într-un cuvânt aceeași ca și în mariaj doar că această uniune nu este legalizată și în cazul unei despărțiri nu treci pe la tribunal. Studiile arată că rata cuplurilor care aleg concubinajul au crescut esențial în ultima perioadă iar tot mai mulți copii se nasc în familii care nu au fost înregistrate.

            Dmitri Avdeev în cartea „Femeia şi problemele ei: perspectiva psihiatrului ortodox” susține că concubinajul influențează negativ atât pentru bărbat cât și pentru femeie. Aceștia îşi distrug în mod conştient personalitatea. Iar drept rezultat, avem de-a face cu bărbaţi iresponsabili, infantili, răutăcioşi,
dar şi cu femei agresive, puse pe scandal şi înrăite.

            În acest context, monogamia, sau acea formă de doi, care ar fi trebuit să fie în mariaj, a devenit ceva relativ întrucât traiul în concubinaj lasă loc infidelității. Un studiu realizat de centrul de cercetare Pew în 2012, a arătat că patruzeci la sută din americanii cu vârste de peste 25 de ani nu au fost niciodată căsătoriţi. Mai mult decât atât, 50% din totalul căsătoriilor americane se termină în divorţ, adică la fiecare 13 secunde o familie se destramă.

            Revoluţia sexuală vs concubinajul, ne-a alterat stilul de viaţă. În fiecare an se înregistrează mii de cazuri de boli transmise sexual, iar infecţia cu virusul HIV a devenit una din principalele cauze de deces pentru tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani. Aproximativ un milion de sarcini neplanificate apar anual, iar unul din trei copii trăiesc fără tată.

            Traiul în concubinaj sau mariaj e o alegere individuală. Totuși, să nu uităm că în goană după sufletul-pereche, trecând prin relaţii insignifiante care dau sentimentul că nu vom găsi niciodată ceea ce căutăm, ne pierdem și nu mai conștientizăm fericirea.


Autor: Mary Cojocaru


Ți-a plăcut articolul? Apasa like sau povestește-le prietenilor tăi!
Tag-uri la articol:
Comentarii
 1. 24 noiembrie 2016 10:35
  Frumoase cuvinte.. Mary. Ai dreptate... stuck_out_tongue_winking_eye
  În zilele noastre foarte mulți merg în goană după succes, carieră, bani și noi posibilități - uitând de valorile morale cu care societatea a fost clădită.

  Articol frumos de 5 Stele ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
 2. 24 noiembrie 2016 12:55
  "O lume pe dos" frumos spus... ai atins o temă actuală. Eu sunt mai demodată, mi-aș fi dorit să mă nasc într-o altă generație, în generația părinților și a buneilor să mă trezesc la cântatul cocoșilor nu a telefonului care stă sub pernă. Generația de azi e prea modernă, prea mândră, prea nepăsătoare în trecut totul a fost mai simplu și mai frumos. Chiar de căsătoriile erau organizate de părinți sau rude, tinerii însurăței erau fericiți, trăiau împreună până la adânci bătrinețe, dar acum ??? ce s-a întâmplat, cei cu tineretul nostru trăiesc în concobinaj câte 2-4 ani apoi fac nuntă și după o luna un 1 sau 2 ani se dispart de ce ??.... Cum zice bunica mea și ai menționat și tu Mary, de vină e modernizarea asta cu reviste, telefoane, televizoare și tot ce avem în prezent. Dacă în trecutul îndepartat pentru a face ceva cereai sfatul soțului (soției) acum cerem sfatul internetului, suntem mereu ocupați nu avem timp, unul pentru cel lalt se pierde tot situația ne scapă de sub control și familia se distramă. Se uită că suntem oameni că avem sentimente pe prim-plan se pune bani se uită de cei 7 ani de acasă, se uită că ești om și nu câine, se uită de valori și în ptimul rând de suflet.  worried 
 3. 24 noiembrie 2016 14:34
  In Facerea, Dumnezeu a spus: „Nu este bine ca omul sa fie singur; am sa-i fac un ajutor potrivit pentru el... De aceea, omul va lasa pe tatal sau si pe mama sa si se va lipi de nevasta sa, si se vor face un singur trup”.
  Notiunea de iubire ca dar, ca verb, ca atitudine, ca legamant este un fel de revelatie. Din pacate iubirea azi este privita ca un sentiment care da peste tine si te face fericit, iar daca nu exista sentimentul de iubire esti indreptatit sa-l obtii cumva de la altcineva. Acest sentiment al indreptatirii provine dintr-o mentalitate care a pus sentimentele deasupra obligatiilor, responsabilitatii si a legamantului. Astfel, tinerii isi schimba zilnic partenerul/partenera in cautarea acelui „sentiment” divin inconstientizand ca asta ii duce la pierzanie.
 4. 25 noiembrie 2016 14:57
  În calitate de ziarist, o să îmi permit să afirm cu siguranţă că este un articol informativ destul de interesant şi care reflectă una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă omenirea în perioada actuală. Se pune în evidenţă foarte clară că odată cu trecerea timpului, căsătoria a îmbrăcat o formă mai liberalizată. Tinerii, la momentul actual, nu îşi oficializează relaţia, din motiv că nu sunt decişi, au nevoie de mai mult timp pentru a fi mai hotărâţi. Pot să mai adaug că diferenţa între cei doi termeni, căsătorie şi concubinaj, este că ceea ce trebuia să se facă după legarea prin cununie, la moment se face înainte de ea. Nu se mai ţine cont că în cărţile sfinte se scrie clar că concubinajul nu este recunoscut de biserică: "Căsătoria să fie ţinută în toată cinstea, şi patul să fie nespurcat, căci Dumnezeu va judeca pe curvari şi pe preacurvari." (Evrei 13:4). Este dilema secolului XXI şi doar noi alegem cum vom trăi mai departe. 
Adaugă comentarii
Adaugă un comentariu
Nume și Prenume:
         
Poștă electronică:
Articole similare:
14.12.2016
Viața este prea scurtă pentru a o pierde în rutină. Timp niciodată nu este suficient, de aceea el trebuie folosit cu vigilență și chibzuință. Nimic nu poate fi mai important decât căsnicia ta.
14.12.2016
Familia depinde de doi, de respect, răbdare și încredere. E mai ușor să divorțezi decât să rezolvi problema, dar calea spre fericire e întotdeauna mai grea.
12.12.2016
Nu lăsa frica, sau alte motive, să te lipsească de cel mai frumos sentiment pe care o femeie poate să-l simtă, sentimentul matern.
01.12.2016
După naștere, o bună parte din femei se confruntă cu o stare pe care o putem numi lesne depresie postnatală. Este reacția organismului la schimbările majore care s-au produs de-a lungul și după sarcină.
30.11.2016
Copiii sunt temelia unei familii fericite și împlinite. Ce-am fi noi fără urmași? Ce trist ar fi pe lume fără acel zâmbet nevinovat și dulce.
24.11.2016
Motivația reprezintă motorul acțiunii umane. În spatele oricărui comportament stă o motivație. Încă de mici, suntem periodic motivați pentru a face ceva.
07.11.2016
Bătea cu prudență din aripi spre vitralii cu halebarde și trandafiri de pe frunze lunecau desenele papilare ale tuturor generațiilor.
07.11.2016
Nu ar trebui să existe obstacole pentru a deveni părinte.
все шаблоны для dle на сайте шаблоны dle 11.2 скачать
Alege fundal