Conflictul între generații – neînțelegeri firești!

24.11.2016
10
1 268


            Întotdeauna vor exista divergențe între generații. Sunt rare cazurile în care părinții sunt înțeleși de către copii și viceversa.

            Este un conflict la nivel de subconștient. Fără a vrea noi ne dăm seama că anumite chestii sunt mai presus de percepția noastră, că anumite lucruri și fapte nu le putem primi ca atare.

Este oare cineva de vină?

            Cu siguranță nu. Între tine și copilul tău este o diferență de ani buni, tu ai fost crescut într-o anume perioadă, el în alta. Aceste nuanțe vor rămâne mereu o barieră, atâta timp cât tu vei dori asta.
Deși este foarte greu, trebuie să înțelegi că starea de lucruri nu se va schimba, copilul percepe lumea prin prisma anturajului în care trăiește, el nu poate asculta muzica pe care tu o preferi, nu poate accepta un anume stil de vestimentație, dar, cel mai important, acesta nu poate împărtăși aceleași viziuni cu tine, din simplul motiv că, el este reprezentatul unei alte generații.

Orice individ poartă amprenta generației sale.

            Prăpastia dintre tinerii în ziua de astăzi și părinții săi este generată în mare parte de apariția tehnologiilor informaționale moderne. Părinții noștri habar nu aveau că poți avea încredere în meteo de pe internet sau că poți face cunoștință cu jumătatea ta pe rețelele de socializare. Este un proces relativ ciudat pentru ei, deși foarte mulți încearcă să se modernizeze, utilizând din ce în ce mai des internetul.
Noi am schimbat teatrul pe film, scrisorile pe mesaje, plimbările în aer liber pe un calculator dotat cu Wi-Fi. Toate astea au răsturnat lumea părinților noștri, și indignarea lor nu este nimic ieșit din comun, atâta timp cât ei sunt nevoiți să supraviețuiască în lumea noastră.

            Important este să nu vă impuneți unul altuia părerea și ideile proprii. Fiecare trebuie să fie conștient de faptul că, o persoană care a crescut cu un anumit set de valori un sfert de viață, pur și simplu nu le va putea arunca sau schimba atât de simplu.

            Nu trebuie să vă contraziceți, este nevoie doar de înțelegere reciprocă. Nu uitați, comunicarea în familie este cea mai importantă. Cât de multe diferențe ați avea, odată ce comunicați, vă cunoașteți, vă redeschideți unul altuia, se pot evita multe neînțelegeri, inclusiv și cele cauzate de păreri diferite.

            Nu uitați, chiar dacă mama sau tatăl este născut în 1960 și tu în 2005, nu trebuie să permiți ca lunga distanță dintre ani să vă cauzeze contradicții și conflicte. Atâta timp cât părinții îți acceptă tabloul tău despre viață și respectiv tu îl respecți pe al lor, neînțelegerile se pot evita. Greu, dar se evită.
Părinții tăi au mers la casa de cultură, au citit cărți, și-au scris scrisori. Care ar fi splendoarea lumii tale?
Ce-ar trebui să-i impresioneze? Să fim realiști, relativ... nimic.

            E viziunea ta ce se bate cap în cap cu viziunea lor. E o lume care nu va accepta niciodată o altă lume, iar, dacă o acceptă, atunci circumstanțele o determină. Ești marcat pe viață de era în care te-ai născut și te-ai format ca individ și... e în firea lucrurilor să fie așa.


Autor: Alina Deleanu


Ți-a plăcut articolul? Apasa like sau povestește-le prietenilor tăi!
Tag-uri la articol:
Comentarii
 1. 24 noiembrie 2016 14:07
  Nu sunt de acord. Părinții mei de exemplu au 45 și respectiv 50 de ani, eu am 22, dar, ne înțelegem foarte bine. Ei sunt foarte moderni și mă susțin în toate. Depinde mult de părinți.
 2. 24 noiembrie 2016 16:14
  Am citit acest articol  si am ajun la părerea ca depinde de situatie  la copii incepind cu virsta de 17 si 20 de ani, sun  asa situatii ca ei sunt deja maturi si stiu totul, si de multe cazuri exista conflictual intre pariti si copii dar nu la toti depinde mult de educatie ,in multe familii sun copii ca se inteleg foarte bine cu parintii.
  1. 25 noiembrie 2016 21:41
   Zigo ai dreptate prin meseria mea, am întalnit diverși copiii care au fost educați in diverse moduri. Am întalnit copiii îngrozitor de alintați care își intimidau la propriu parinții. Copiii care considerau că li-se cuvine tot, absolut tot ce cereau și parinți disperați că nu reaușeau să le satisfacă toate cerințele imposibile. Copiii îngrozitor de obraznici și tupeiști si parinți disperați pentru că nu mai știau ce să facă ca să-i mulțumească. Sunt acei copiii care n-au primit în viața lor o palmă. Care și-au harțuit de când s-au născut, parinții, și care i-au avut permanent la dispoziția lor. Credeți-mă, îi întalnesc zilnic. Cred că, dacă din când în când, în copilaria lor mai primeau și câte o palmă, poate înțelegeau că o lume întreagî nu există ca să stea la cheremul lor, ci că trebuie să înțeleagă că deocamdată ei sunt la "cheremul" adulților din jurul lor. Sunt un parinte care am avut ocazia să vad ce înseamnă și o astfel de atitudine la copiii, cât rău face egoismul lor potentat de însuși parinții lor,  atunci când nici o altfel de metodă nu a dat rezultat, copiii mei au mai primit și câte o palmă de la mine. Eu nu vreau să am copii obraznici, tupeiști, egoiști, nesimțiți, indiferenți. Copii încearcă tot ce le convine. Iar dacă de vorba bună nu înteleg, eu cred că uneori îi aducem la realitatea vieții în care trăiesc și altfel. Și vă spun sigur, că acei copiii despre care am vorbit mai sus iși revin in simțiri și cu aceste metode, rar și foarte rar, in nici un caz dese, dar dacă se aplica metoda târziu, după ce s-a instaurat deja o anumită atitudine e degeaba. Ba poate să facă mult mai mult rău. Oricum, un copil alintat, egoist, nesimțit reprezintă un eșec educațional și social cu consecințe îngrozitoare pentru el și pentru familia lui. Din ceea ce văd în jurul meu, bătaia nu mai există chiar așa de mult, dar văd foarte mulți copiii ca cei mai sus, și mai îngrozitor, văd adolescenți care iși bat parinții pentru că nu le mai pot satisface dorințele.
 3. 24 noiembrie 2016 16:19
  Conflictul va exista întotdeauna,dar nuștiu dacă e corect sfie numit conflict, fiecare generație e mereu cu un pas înainte, cei mai în varstă au experiența și informarea, însa cei tineri au îndrazneala și perspectivă! La noi acestă problemă e mai accentuată din cauza că majoritatea am trait in niste vremuri de totală ignoranța imprimată de comunism și fiind ținuți așa departe de civilizația europeană, ne-am format niște prejudecați de care cu greu se mai poate scapa, ba chiar avem tendința să le transmitem și copiilor. În Occident conflictul dintre generații e mai estompat, parinții și chiar bunicii sunt mult mai deschiși fața de tineri, chiar ducând același mod de viața liber. Da, eu sunt tolerantă, asta însemnând să accept libertatea de decizie, ci nu apucaturi care pot distruge o viata.Trebuie să înțelegem că tineretul este dominat de emoții, neînțeles de părinți, tentat de prieteni și provocat de școală,copiii au nevoie de sprijinul adulților din viața sa pentru a-și forma abilități sociale sănătoase și a face față tuturor provocărilor,dar nu de dojăneală și expresii de tipul "da eu ,eu când eram ca tine..." smile O zi bună să aveți pace și înțelegere în familie
 4. 24 noiembrie 2016 16:29
  Prăpastia dintre tinerii în ziua de astăzi și părinții săi este generată în mare parte de apariția tehnologiilor informaționale moderne. Nu sunt de acord cu aceasta expresie, parintii mei fac parte din generatia anilor ’60 dar sunt ultramoderni, in pas cu noile tendinte si noile tehnologii. Asta au facut-o nu pentru ca asa dicteaza moda sau timpul, dar pentru ca aceasta a fost dorinta lor, sa cunoasca, sa evolueze, sa nu ramana cu mentalitatea acelor ani in care au copilarit... au toate tehnologiile de ultima ora si se folosesc la maxim de ele; de meteo de pe net, de retelele de socializare etc.
  Damian, ai dreptate, divergentele intre generatii pot fi evitate, depinde foarte mult de parinti. Sunt si eu de-o varsta cu tine si la fel ca si tine relatia dintre mine si parinti e foarte prietenoasa. In adolescenta (cea mai grea perioada atat pentru tineri cat si pentru parintii acestora) nu am avut deloc conflicte cu parintii, nu pentru ca am fost busuioc de pus la icoane ci pentru ca ei au stiut cum sa actioneze, cum sa procedeze in anumite situatii si cum sa aplaneze chiar si cele mai neinsemnate neintelegeri.
 5. 25 noiembrie 2016 10:14
  Întotdeauna comunicarea este o punte între generații. Teme de interes comun sau care stârnesc opinii diferite, toate ele duc la consolidarea relațiilor între generații. Mai multă comunicare. Spuneți-le celor care nu sunt de-o vârstă cu voi despre cum vă petreceți timpul sau alte lucruri. Lăsați-i să vă povestească și ei despre activitățile lor, astfel vă veți completa, vă veți cunoaște mai bine, vă veți înțelege. Mereu e loc de o vorbă bună. Așa că ne vedem la un pahar de vorbă!
 6. 5 decembrie 2016 15:31
  Sunt de acord absolut cu toți. Mie unu de multe ori îmi vine tare greu să-i explic ceva mamei, după care decid să o las așa, deoarece îmi dau seama că niciodată nu vom ajunge la același numitor. E ceva firesc.
 7. 9 decembrie 2016 11:51
  Niciodată, dar niciodată mama nu este de acord cu mine în ceea ce privește vestimentația, muzica și petrecerea timpului liber. E ceva la nivel de subconștient pe care atât de ușor nu scoți din om. E o gândire care va rămâne mereu la fel, ea nu vrea și nu poate să fie contemporană.
 8. 12 decembrie 2016 13:26
  Am doar tată. El încearcă să fie un tată modern și îl respect mult pentru asta. De multe ori observam cum nu-i conveneau anumite fapte, dar, niciodată nu mi-a spus acest lucru. Întotdeauna a încercat să găsească partea bună a viziunii mele, este ceva demn de laudă și tot respectul din lume. Poate că nu i-am zis niciodată dar, mă mândresc mult cu el, îl stimez pentru faptul că nu-mi impune părerea sa și cel mai important valorile învechite, care în lumea de azi nu mai funcționează.
 9. 12 decembrie 2016 13:47
  Părinții mei sunt de părerea că eu decid ceea ce fac cu viața mea. Chiar dacă nu sunt de acord cu o multitudine de chestii, mă lasă să o fac pe a mea, chiar dacă urmează să mă frig rău de tot. Nu pot spune că-s părinți moderni, dar, nici o presare din partea lor nu simt și, e ok așa. Sigur, când mi-am luat
Adaugă comentarii
Adaugă un comentariu
Nume și Prenume:
         
Poștă electronică:
Articole similare:
04.12.2016
Indiferent pe ce cale ai născut, viața sexuală va avea de suferit un pic după ce aduci pe lume un copil.
01.12.2016
Fiecare din noi își prețuiește familia, uneori nu ne putem imagina viața fără aceste persoane, care ne-au oferit totul, atât din punct de vedere material cât și sentimental.
30.11.2016
Există foarte multe cupluri care au deja și copii, formează o familie, dar, oricum nu simt nevoia să-și oficializeze relația. Atâta timp cât se iubesc și se simt bine așa, de ce nu.
25.11.2016
Cei geloși sunt un motiv de tulburare pentru cei din jur și o sursă de tortură pentru ei înșiși.
25.11.2016
Adolescența. Una dintre cele mai dificile perioade din viața unei familii, dat fiind faptul că, această vârstă este o bătaie de cap atât pentru copil, cât și pentru părinții acestuia.
16.11.2016
Există o părere că dacă un cuplu își înregistrează căsătoria, neapărat toate problemele de familie sunt rezolvate, ei își aparțin unul altuia și vor fi fericiți până la adânci bătrânețe. Oare nu e un mit?
11.11.2016
Capacitatea de a suporta singurătatea și de a primi plăcere datorită ei este un dar măreț.
02.11.2016
Muzica este descrisă cu exactitate ca fiind limba îngerilor.
все шаблоны для dle на сайте шаблоны dle 11.2 скачать
Alege fundal