Cum să-i motivăm pe copii să învețe?

24.11.2016
8
1 849


            Motivația reprezintă motorul acțiunii umane. În spatele oricărui comportament stă o motivație.
Încă de mici, suntem periodic motivați pentru a face ceva.

            Una dintre ocupațiile cele mai neplăcute pentru unii copii, este desigur să-și rezolve temele pentru acasă. Unii copii sunt deosebit de ambițioși, își doresc foarte mult să aibă succes, să primească laude și aprecieri din partea celor din jur. În cazul în care copiii au și încredere în propria persoană, nu au teamă de eșec.

            Pe când alții, sunt puțin mai retrași, preferă mai mult jocurile și odihnă, iar când vine vorba de lecții, este o adevărată tortură pentru ei. Acești copii necesită mult mai multă atenție, este un pic mai greu de-i motivat, dar nu și imposibil. În primul rând, părinții trebuie să-i facă să realizeze că, învățatul mai întâi de toate este o ocupație interesantă și mai apoi utilă.

            Un studiu publicat în Franța în 2009 (François de Sigly, Comment aider l'enfant à devenir
lui-même? Cum să ajuți un copil să devină el însuși?) subliniază faptul că în trecut copiii erau mai disciplinați, dar nu erau neapărat mai motivați. În zilele noastre disciplina a devenit o problemă și de aceea inapetența copiilor față de școală a devenit mai evidentă, ceea ce nu înseamnă că ea nu a existat dintotdeauna.

            Dezinteresul copiilor contemporani față de școală, în mare parte este generat de tehnologiile informaționale moderne. Mulți părinți nu văd o problemă în accesul copiilor la un calculator, chiar pe câteva ore. Acesta este captat de ceea ce vede și aude pe micul ecran. Multitudinea de jocuri, filme, desene animate, influiențează atât de mult, încât copilul nu se mai poate concentra asupra studiilor sau, mai bine zis, își pierde orice interes față de școală.

            Astfel, devine din ce în ce mai greu să-l motivezi să învețe, să găsești acea tactică ce i-ar trezi interesul pentru studii.

            Totul depinde de felul în care îi sunt stimulate emoțiile și dorința de a cunoaște, de mediul cultural și afectiv în care evoluează.

Iată câteva tactici pentru a motiva copilul să învețe:

            1. Fii un model/etalon pentru el. Inspiră-l. Povestește-i despre reușitele tale, despre cât de frumos e să fii printre primii, să fii apreciat și lăudat. Copii întotdeauna își copie părinții, chiar și inconștient uneori. El neapărat va tinde să-ți semene, să-ți urmeze exemplul.

            2. Discutați cât mai mult. Încearcă să nu-l întrebi dacă și-a făcut sau nu temele, nu transforma acest proces într-un interogatoriu. Mai bine ar fi să trezești o discuție pe seama temelor pe care le-a avut de învățat. Este o metodă mult mai captivantă.

            3. Nu ezita să-l lauzi ori de câte ori merită acest lucru. Pentru un copil este extrem de importantă lauda. Mai mult, o motivație mai mare nici că poți găsi. Odată ce l-ai lăudat, copilul va dori să audă aceste cuvinte cât mai des, astfel, el devine automat motivat să învețe. Conform psihologilor, copiii care primesc sprijin verbal în timp ce lucrează la un anumit proiect dau un randament mai mare şi au succes.

            4. Mereu fii gata să-i răspunzi la întrebări. Pentru copilul tău trebuie să fii un etalon.
El este mereu în mișcare, este curios, vrea să le știe pe toate. De aceea, când te întreabă ceva, nu ezita să-i răspunzi, chiar dacă un pic mai târziu, dar, răspunde-i neapărat. Răspunsul nu știu, nu trebuie să existe, copilul nu trebuie să audă nu știu de la părinți. În cazul dat, riști să-i omori curiozitatea și să-ți pierzi autoritatea în fața lui.

            Atâta timp cât ești părinte, fii sigur, acest statut întotdeauna te va ajuta să găsești calea corectă, iar, în cazul de față, motivația corectă. Baftă!


Autor: Alina Deleanu


Ți-a plăcut articolul? Apasa like sau povestește-le prietenilor tăi!
Tag-uri la articol:
Comentarii
 1. 24 noiembrie 2016 16:43
  Da. Uneori este foarte greu să-i motivăm. Sunt mamă și credeți-mă nu rezolvă nimic dacă îl laud sau îi povestesc ceva interesant. Copilul nu vrea și gata, nu pot să-l oblig.
 2. 25 noiembrie 2016 14:38
  De multe ori, părinţii se simt responsabili pentru viitorul copiilor lor. Viitorul copiilor sunt un rezultat al alegerilor lor. Succesul copiilor depinde în prea mică măsură de părinţi. Părinţii trebuie să-şi coordoneze copiii, să-i îndrume, nu să-i forţeze să facă alegeri pe care şi-ar fi dorit ei să le facă, la un moment dat. S-ar putea ca, pentru moment, copilul să-ţi facă pe plac, fie pentru a te face să te simţi mai fericit, fie pentru a scăpa de tine. Dar asta nu înseamnă că l-ai motivat!
  1. 29 noiembrie 2016 13:27
   Ai dreptate Adriana. Trebuie in primul rind sa ne cunoastem bine copilul. Dar pentru asta trebuie sa comunicam cit mai mult cu el. Cit de greu ar fi oricum vom gasi solutia ideala.
 3. 8 decembrie 2016 10:30
  La acest capitol e un pic dificil. Eu mi-am dat seama că nimic nu funcționează, mai cu seamă ceea ce e scris aici. Copilul dacă nu vrea atunci nu vrea, la mine nici cu violența nu a funcționat.
 4. Ina
  8 decembrie 2016 20:21
  Știm cu toții că este destul de greu să-i motivăm pe copii să învețe, ei nemaifiind atrași de lectura sau exercițiu matematic, preferînd mai mult sarcinile nestructurate care să le pună în valoare creativitatea si capacitatea de inventie. Dacă la cei de vîrstă primară este greu să înveți să-i motivezi, avînd în vedere că trebuie să te lupți si cu a-i învăța să se acomodeze la noul mediu de învățare, la liceu lucrurile sunt și mai dificile.În loc sa îl întrebi ce note a luat la școală, poți începe prin a-l întreba ce a învățat în ziua respectivă la școală. Mai ales la începutul școlii, copiii sunt dispușii să povestească despre ce au învațat sau ce s-a întîmplat la școală. Încurajează-l să îți explice un concept nou învațat și, dacă nu știe destul de multe despre subiectul respectiv, spune-i că vrei să aflați împreună mai multe. Puteți căuta împreună mai multe informații într-o carte sau pe internet. 
 5. 9 decembrie 2016 12:48
  Copiii sunt diferiți. Am doi băieți, diferența dintre ei e cer și pământ. Unul învață bine, altul deloc, am încercat deja toate metodele, nu ajuta nimic. Cred ca va trece putin timp și singur își va da seama ca trebuie sa învețe. Poate și interesul se va spori. Până ce însă, sunt incapabila.
 6. 12 decembrie 2016 13:12
  Nu știu pe cât e de bine dar, eu întotdeauna încerc să-i propun ceva doar ca să-și facă temele pe acasă și să ia note mari. De exemplu, pentru un zece sau un 9 îi pot cumpăra o pereche de căști pentru laptop sau un mouse nou. Poate că nu e cel mai sănătos, dar, funcționează.
 7. 27 decembrie 2016 14:52
  Sunt copii şi copii. Şi unele lucruri care funcţionează la unii copii, la alţii n-au nici un efect. De aceea, trebuie să-ţi cunoşti foarte bine copilul. Să aplici mai multe tactici până când găseşti formula care să meargă mănuşă cu personalitatea copilului tău. Află de ce este mai puţin motivat copilul tău. Are câteva griji sau frustrări, e chiar disperat din anumite cauze? Poate chiar reacţia ta la lipsa lui de chef îl face mai nervos decât ar trebui să fie, iar de aici porneşte un întreg lanţ al slăbiciunilor care adânceşte lipsa de comunicare dintre tine şi copilul tău. Iar aceasta poate genera noi frustrări şi de o parte, şi de alta şi tot aşa.
Adaugă comentarii
Adaugă un comentariu
Nume și Prenume:
         
Poștă electronică:
Articole similare:
23.12.2016
Nu este secret faptul că, multe femei contemporane nu pot avea copii, suferind de infertilitate, care, de cele mai multe ori nu se tratează.
11.12.2016
Ce frumos este să fii femeie! Dar ce înseamnă, de fapt, să fii femeie? Să fii sensibilă, gingaşă, neajutorată, uneori capricioasă, poate şi puţin naivă, dar, în acelaşi timp, frumoasă.
25.11.2016
Cei geloși sunt un motiv de tulburare pentru cei din jur și o sursă de tortură pentru ei înșiși.
25.11.2016
Adolescența. Una dintre cele mai dificile perioade din viața unei familii, dat fiind faptul că, această vârstă este o bătaie de cap atât pentru copil, cât și pentru părinții acestuia.
22.11.2016
Încrederea nu este altceva decât garantul dragostei și siguranței într-o relație. E starea ce definește respectul unuia față de celălalt.
16.11.2016
Există o părere că dacă un cuplu își înregistrează căsătoria, neapărat toate problemele de familie sunt rezolvate, ei își aparțin unul altuia și vor fi fericiți până la adânci bătrânețe. Oare nu e un mit?
11.11.2016
Infertilitatea este o boală cumplită care iți poate lua totul, dar nu și speranța, care te va motiva să lupți și să cîștigi.
11.11.2016
A naşte un copil este un act natural, a adopta este un act divin.
все шаблоны для dle на сайте шаблоны dle 11.2 скачать
Alege fundal