Gelozia în cuplu

25.11.2016
13
1 711


            Gelozia reprezintă primul pas spre destrămarea unei relații. Deseori, mulți spun că, atunci când ești gelos înseamnă că iubești cu adevărat persoana de lângă tine. Da, însă trebuie să fii foarte atent ca această gelozie să nu se transforme în obsesie. Fiecare sentiment trebuie să aibă o limită.

            Atunci când ea devine excesivă, se transformă într-o emoție teribilă. De regulă, gelozia este rezultatul anxietății și fricii, în primul rând. Frica de a pierde persoana și întreaga relație.

            Când simți gelozie, în primul rând nu te respecți pe tine, dai dovadă de frică, de nesiguranță și de inferioritate. De asemenea, este o atitudine neglijentă și lipsită de respect față de partenerul tău de viață. Atunci când știi a pune frâu la timp, când simți că deja întreci limita, înseamnă că totuși îți pasă de această relație, dai dovadă de respect și dragoste față de partener.

            Chiar dacă în ziua de azi gelozia este considerată ca un sentiment normal, chiar o dovadă de dragoste, nu e cazul să exagerăm. Este mult mai plăcut să fii un partener de încredere într-o relație,
să fii o persoană echilibrată și cântărită.

            Câteodată gelozia poate distruge o relație, transformând-o în una sufocantă, e atunci când îl controlezi sau o controlezi la fiecare pas. Nu uitați, fiecare om are nevoie de spațiul său personal,
de o gură de aer proaspăt, de un pic de încredere într-un final. Nu este deloc plăcut să fii mereu bănuit,
să ai parte zilnic de scandaluri și replici tăioase, într-un cuvât... de o relație bolnavă.

Iată câțiva pași pentru a stăpâni acest sentiment:

            1. Uită de trecut. Dacă gelozia ta este generată de relațiile lui sau a ei din trecut, nu este ceva normal. Nu merită și nu este corect să-ți irosești timpul și nervii pentru ceva ce a trecut demult.
Încearcă să înțelegi că ea sau el este trecutul, iar prezentul ești tu.

            2. Evită să-i verifici telefonul. Cât de mult te-ar tenta, abține-te. Încearcă să ai încredere,
să fii mai tolerant, mai sigur pe tine. Este foarte neplăcut să-i verifici telefonul și într-un final să nu găsești nimic acolo. Din nou demonstrezi că nu-l respecți sau nu o respecți. Fii mai presus de asta, respectă-te și apreciază-te mai mult. Nu merită să decazi atât de mult.

            3. Respectă-i prietenii și cunoscuții. Chiar dacă nu-i suporți și unii din ei îți sunt antipatici,
treci peste această barieră. Nu fi geloasă pe oricine. Acceptă că el sau ea are prieteni și nu poate să-ți ofere timp doar ție. Faptul că sunteți împreună nu înseamnă că trebuie să existați 24 de ore doar unul lângă celălalt.

            4. Stăpânește-ți imaginația. Uneori mintea este cel mai mare dușman al omului. Încearcă să nu inventezi fel de fel de idei despre unde este și ce face partenerul tău. Nu inventa situații absurde din nimic. Nu crede până nu vezi, trăiește mereu după acest principiu.

Cei geloși sunt un motiv de tulburare pentru cei din jur și o sursă de tortură pentru ei înșiși.
(William Penn)Autor: Alina Deleanu


Ți-a plăcut articolul? Apasa like sau povestește-le prietenilor tăi!
Tag-uri la articol:
Comentarii
 1. 27 noiembrie 2016 12:02
  Salut la toţi. Am şi eu o problemă în relaţie de ceva timp. Prietenul meu este foarte gelos, chiar şi atunci când discut aşa mai activ cu prietenii lui, dar, totodată, manifestă interes sporit faţă de alte domnişoare atunci când ieşim şi nu atrage atenţie ce fac eu sau cu cine sunt. Credeam că atunci când eşti gelos şi posesiv, nu mai ai ochi pentru alte fete. Ce fel de gelozie este aceasta?
 2. 28 noiembrie 2016 10:28
  Ar trebui in primul rand sa discuti cu el pe aceasta tema. Daca nu ajuta atunci consulta un psiholog. Aici e mai mult instabilitate decit gelozie.
 3. 29 noiembrie 2016 15:57
  Gelozia este dovada de iubire. Nu sunt de acord ca nu e bine sa fii gelos in exces. Daca nu-ti pasa ca-l vezi cu alta inseamna ca nu tii la el si gata.
 4. 29 noiembrie 2016 15:59
  Gelozia într-un fel demonstrează un fel de iubire, faptul că omul nu-ți este indiferent. Asta poate întări o relație de cuplu. Pe de altă parte, excesul de gelozie denotă neîncredere, iar asta duce la crearea unor probleme și stări încordate. Să iubim, să fim atenți cu partenerul, să-i acordăm suficientă atenție astfel încât să se simtă liber. Multă dragoste, prieteni!
  1. 29 noiembrie 2016 16:12
   Sunt de acord cu tine Smaranda. Trebuie sa oferim cit mai multa dragoste si incredere partenerului. 
 5. 29 noiembrie 2016 19:06
  Gelozia, nicidecum nu poate fi considerat singurul argument care demonstrează că îţi pasă de apropiat. Multe cupluri nici nu cunosc acest cuvânt, relaţia sau căsnicia lor se bazează pe încredere, pe respect şi nu în ultimul rând pe conştiinţă. Totuşi, sunt de acord că gelozia îşi are rolul său într-o relaţie dar cu măsură, pentru că în exces poate avea şi efecte tragice. O persoană geloasă vede în tot ce îl înconjoară ceva ascuns sau care permanent nu se leagă, ca consecinţă, nu va fi prea înţelegător, iar suspiciunile, chiar şi neântemeiate, îl pot transforma într-o persoană destul de violentă.
 6. 7 decembrie 2016 15:37
  Cu certitudine, gelozia trebuie să aibă o limită. Nu poţi justifica un comportament violent prin existenţa unei atracţii fizice puternice faţă de o persoană. Dragostea obsesivă depăşeşte limitele normalităţii într-o relaţie, pentru că tinde să subjuge individualitatea celuilalt. Persoana foarte geloasă este, de regulă, foarte posesivă, nu are încredere deplină în cel de alături, devine bănuitor şi suspicios. Adesea îşi acuză partenerul de infidelitate ori de câte ori nu răspunde la apel, chiar dacă aceste acuzaţii sunt nefondate. Situaţia se agravează pe parcurs, cuvintele nu mai sunt rostite cu gingăşie, comunicarea devine defectuoasă, iar învinuirile reciproce, agresiunea verbală şi hărţuirea psihologică distrug relaţia. Conform specialiştilor în domeniu, tendinţa de a face crize de gelozie este mai răspândită printre femei, deoarece, comparativ cu sexul puternic, acestea au o imaginaţie mai bogată. Totuşi, multe dintre noi încearcă se deghizeze acest sentiment, chiar dacă această abordare nu reprezintă o soluţie. Dragostea adevărată este construită după principiul „te iubesc pentru ceea ce eşti” şi nu după principiul „te iubesc pentru că îmi aparţii”. După mine, încrederea este esenţială pentru ca o relaţie să fie de durată şi nu mă refer aici doar la încrederea reciprocă, ci şi la auto-încredere. Soluţia este să iubim fără rezerve, să-i creăm partenerului acele condiţii şi să-i asigurăm acel confort psihologic, ca să devenim de neînlocuit pentru el.
 7. 8 decembrie 2016 10:33
  Traim cu iubitul deja de 3 ani impreuna, dar părinții ne tot bat la cap să ne căsătorim, cică de ochii lumii. Eu una nu vad sensul, mai cu seamă pentru ochii lumii. L-am cunoscut și m-a cunoscut în acești trei ani, dar, uite că nu simțim că vrem să ne căsătorim. Cred că e ceva firesc, dar, mă rog, vechea generație nu ne înțelege.
 8. Ina
  8 decembrie 2016 22:04
  Sunt casatorită a doua oară și în ambele căsătorii am avut parte de gelozie. În prima căsătorie geloasă eram eu. Soțul meu era un bărbat foarte arătos (și acum arată bine, dar nu mai este soțul meu).  Eu eram tînără și neîncrezută. Eram foarte geloasă, făceam scene de gelozie din nimica toată. S-a ajuns pînă la faptul că el nu-și permitea să iasă din casă fără mine, ca să nu fie iarăși ceartă în casă. Dar n-a rezistat. A eșit și nu s-a mai întors. Am rămas singura cu copilul de doi anișori. Acuma sunt recăsătorită. Și iarăși am parte de gelozie. De data aceasta din partea soțului. Sunt urmărită și controlată la orice pas, deși nu am dat motiv pentru aceasta niciodată. Abia acum am înțeles ce simțea primul meu soț, abia acuma îi înțeleg fapta și nu mai sunt supărată pe el pentru faptul că m-a lăsat singură să cresc copilul. Eu acuma am aceeasi dorința, să-mi iau copiii ( am deja doi) și să-mi părăsesc soțul actual. Gelozia lui mă sufocă, ajunge pînă la absurd. Am înțeles că gelozia nu are nimic comun cu dragostea, ea apare în cazurile cînd nu există încredere, stimă, și mai ține și de egoism. Nu lasați ca gelozia să distrugă familia.
 9. 9 decembrie 2016 14:08
  Gelozia e buna in doze mici, cand intrecem limita ea devine nociva. Niciodata nu am permis ca in relatia mea gelozia sa intreaca masura. Mai mult, intotdeauna am fost si sunt echilibrata, nu merita sa fii gelos.
 10. 12 decembrie 2016 13:37
  Fiecare gândește în felul său. Eu una, niciodată nu voi face ceva care cu siguranță îmi va supăra părinții. Ei m-au educat, m-au făcut om, mi-au dat totul, cum aș putea eu să fac orice-mi trăsnește prin cap, ar fi un gest super egoist din partea mea. Trebuie să înțelegem că în viața asta există limite la toate, deși, noi mereu preferăm să trecem această limită, fie că e la modă așa, fie că suntem niște egoiști.
 11. 25 decembrie 2016 16:57
  Renumitul Miguel de Cervantes spunea că dacă gelozia este un semn al iubirii, atunci și febra e un semn al vieții – o viața bolnavicioasă deci decideți ce fel de viață aveți wink .
  Gelozia este un aspect fundamental al vieții ca și rușinea, vinovăția și invidia sunt emoții umane obișnuite pe care toată lumea le trăiește ocazional în decursul vieții de zi cu zi. Deși oamenii nu întîmpină aceste emoții cu bucurie, ele sunt destul de normale și servesc ca funcții utile pentru oamnei și relațiile lor. Sunt de părerea că gelozia nu se compară nici cum cu iubirea .Soțul meu e gelos dar are o limită și să ținem cont că acolo unde apare gelozia apare un trio .Mie mereu mi-a  plăcut flirtul dar am o limită de care nu trec nici o dată  kissing_closed_eyes . Gelozia este si o tratare a lumii interioare .Trăiți fiecare sentiment și fiecare clipă ca ultima clipă și nu lăsați gelozia să vă ruineze lumea interioară heart_eyes .
   
 12. 3 ianuarie 2017 17:02
  Gelozia ce e gelozia si oare are o difinitie concreta , eu cred ca pentru fiecare din noi gelozia are difinitia sa ....Din punctul meu de vedere trebuie sa o urastisi sa iubesti in acelasi timp si asta pentru ca ambele persoane sufera.Una pentru ca una se ia dupa gandurile mintii sale, iar cealalta pentru ca este acuzata.Nu aveti fapte concrete nu acuzati pentru ca puteti suferii apoi.Gelozia este o boala a mintii, dar cum au spus si altii poate fi stapanita.Eu sincer mi-am acuzat prietenul pentru nimic concret si era cat pe ce sa ne despartim.Mai rau este cand crezi ca ai gasit persoana mult cautata si din cauza unor ganduri dracesti risti sa te desparti.Dragilor si Dragelor LASATI GELOZIA si bucurati-va de zilele pe care le aveti, asta este fericirea.resctect si incredere in persoanele dragi sufletului .
Adaugă comentarii
Adaugă un comentariu
Nume și Prenume:
         
Poștă electronică:
Articole similare:
14.12.2016
În prezent, a devenit la modă ca femeile să-și ia bărbații cu ele pentru ca aceștia să asiste în timpul nașterii.
14.12.2016
Familia depinde de doi, de respect, răbdare și încredere. E mai ușor să divorțezi decât să rezolvi problema, dar calea spre fericire e întotdeauna mai grea.
11.12.2016
Ce frumos este să fii femeie! Dar ce înseamnă, de fapt, să fii femeie? Să fii sensibilă, gingaşă, neajutorată, uneori capricioasă, poate şi puţin naivă, dar, în acelaşi timp, frumoasă.
01.12.2016
După naștere, o bună parte din femei se confruntă cu o stare pe care o putem numi lesne depresie postnatală. Este reacția organismului la schimbările majore care s-au produs de-a lungul și după sarcină.
29.11.2016
Frica este o boală. O boală ce te paralizează, te lasă mut și încremenit. Oare asta vrei pentru copilul tău?
22.11.2016
Încrederea nu este altceva decât garantul dragostei și siguranței într-o relație. E starea ce definește respectul unuia față de celălalt.
16.11.2016
Există o părere că dacă un cuplu își înregistrează căsătoria, neapărat toate problemele de familie sunt rezolvate, ei își aparțin unul altuia și vor fi fericiți până la adânci bătrânețe. Oare nu e un mit?
11.11.2016
Capacitatea de a suporta singurătatea și de a primi plăcere datorită ei este un dar măreț.
все шаблоны для dle на сайте шаблоны dle 11.2 скачать
Alege fundal