Crăciunul – sărbătoarea familiei

30.11.2016
8
521


Crăciunul este o perioadă când ai dor de acasă - chiar dacă eşti acasă.
Carol Nelson
            E o zi obişnuită de sfârşit de noiembrie. Iarna este deja în prag, abia aşteaptă să se facă stăpână pe întreg ţinutul românesc. Aşteptăm cu impacienţă să cadă primii fulgi de zăpadă. De la o zare la alta totul se acoperă cu nea şi totul capătă o nuanţă de alb imaculat. În vatră trosnesc lemenele uscate,
iar în casă e atât de cald şi atât de bine! Prim hogeacul casei se iveşte un fum care agale se ridică spre cer şi se contopşte cu văzduhul. Gerul ne-a cotropit, iar natura a devenit sclava comei iernatice,
totul pare amorţit. Este un timp Dumnezeiesc, liniştit, frumos şi sclipitor, de parcă raiul a coborât pe pământ pentru câteva luni de zile.

            Acest anotimp al amorţirii soseşte împreună cu cele mai frumoase momente ale întregului an, sărbătorile de iarnă, care deja ne bat la uşă. Sunt sărbătorile sufletului, sărbătorile luminii, sărbătorile datorită cărora reânvie tradiţiile în familie. Este momentul când cerul se împreunează cu pământul iar omul cu divinitatea.

            Oamenii îmbracă haine de sărbătoare şi devin mai blânzi, mai calzi, mai deschişi, mai înţelegători. Sufletul parcă se purifică în toată această atmosferă divină iar uşile caselor care, de obicei, sunt încuiate în lacăt, de sărbători, se deschid larg pentru oaspeţii mult aşteptaţi. Geamurile în care se reflectă umbra vreo unei gospodine care se mişcă când încolo când încoace, asemeni unui titirez, capătă viaţă,
au atârnate luminiţe zglobii antrenate într-un joc al culorilor. Şi mesele copioase pline de bucate,
te fac “să îţi lingi degetele”, nu alta!

            Ce frumos este pomul de Crăciun! Împodobirea bradului rămâne a fi una dintre cele mai plăcute tradiţii care se petrece în familie. Şi nimic nu poate fi mai înduiuşător ca bucuria care o manifestă copii în timp ce aşează cu atenţie fiecare globuleţ pe ramurile fiecărei ramure ale bradului. Parcă e rupt din poveşti! Împopoţonat, asemeni unui rege aşezat în tron mândru şi arogant, cu cele mai scumpe bijuterii şi straie din cele mai alese, bradul are cele mai splendide jucării, cele mai iscusite figurine din hârtie colorată, care au prins viaţă în urma iscusinţei unor mâini de copil fericit şi plin de entuziasm.
Aura din jur este magnifică, te fură fără să îţi dai seama şi te constâng să te simţi un om mai fericit,
un om mai credincios si plin de mai multă dragoste.

            Pentru copii Moş Crăciun este cel mai aşteptat om şi cum povestesc cei maturi, vine de departe, prin troiene de la Polul Nord, unde tot anul împrejur domneşte iarna, şi la toţi copii, acesta lasă sub bradul de Crăciun surprize. Este o tradiţie care spune că cu o zi înainte se scriu pe foiţe toate dorinţele noastre, se pliază atent şi se aşează sub pom. Moşul vine, le citeşte şi dacă ai fost un copil cuminte le va îndeplini “cât ai zice peşte”.

            Şi pentru ca magia sărbătorilor să fie trăită mai intens, se aprind lumânări sau candele pentru a ne lumina în întuneric şi a ne aduce aminte de Hristos. Acestea se lasă să se consume alene, să ne pătrundă adânc în sufletele şi inimile noastre. În această perioadă şi pentru cei de la televiziune a devenit un obicei să deruleze numeroase filme care întrunesc tematica Crăciunului. Filme care le poate viziona întreaga familie, de la copii până la bunici şi străbunici. “Crăciunul fără colinde este frumos ca cerul nopţilor senine, dar fără stele!”, spune Valeria Mahok. Colindele şi urările de bine au devenit şi ele nişte simboluri sfinte, fără de care nu ne putem lipsi. În sat mai mult, în oraş mai puţin dar peste tot se colindă! Tinerii, mergând din casă în casă, transmit un mesaj de la Dumnezeu iar colindele, aceste cântece tradiţionale româneşti sunt predestinate să aducă iubirea, liniştea şi pacea între oameni, înţelegerea şi tot binele din lume.

O familie unită şi frumoasă este simbolul unui Crăciun petrecut din suflet.


Autor: Alina Jalba


Ți-a plăcut articolul? Apasa like sau povestește-le prietenilor tăi!
Tag-uri la articol:
Comentarii
 1. 30 noiembrie 2016 13:22
  Şi familia mea mare adoră Crăciunul, în special eu iubesc pregătirile înainte de sărbători. Îmi place să am casa plină de oaspeţi, să îmi fie alături rudele, prietenii dragi. Abia aştept ca cei 4 copii să zburde prin casă, să danseze împrejurul bradului, de sărbători li se permite tot. La sigur, o familie unită are şi un Crăciun fericit, frumos şi plin de surprize!
 2. 1 decembrie 2016 14:30
  Crăciunul este sărbătoarea mea preferată de când mă știu. Și da, obligatoriu Crăciunul trebuie sărbătorit în familie, fie ei rude de sânge, sau prieteni de suflet. Eu număr cu entuziasm zilele până se face 25!
 3. 1 decembrie 2016 15:29
  ador Craciunul si in general intreaga perioada. imi place aceasta atmosfera... e cea mai fantasmagorica faza a iernii, lumea devine mai buna, peisajul e ca din povestile pe care le citeam cand eram copil și da... de cracun iti vezi toti apropiatii... e superb...
 4. 3 decembrie 2016 09:12
  Citesc acest material şi mă încearcă emoţii puternice. Cu părere de rău, cât am fost copil nu am avut bucuria să pot petrece sărbătorile de iarnă împreună cu familia, am crescut la un centru de orfelinat. Eram mai mulţi copii şi în ajun bucuria sărbătorilor şi căldura lor o aduceau asistentele şi Moş Crăciun. Nu aşteptam cadouri scumpe, doream doar o ambianţă de familie, zâmbete, povestiri, chiar şi pentru câteva ore. Erau plăcute întâlnirile, dar prea scurte, mai ales când te gândeai că în câteva ore şi educatoarele nu vor mai fi, şi moşul va pleca şi vom rămâne iaraşi între acei pereţi goi. Dar nu regret, acum am familia mea şi ştiu, cred, cel mai bine, ce trebuie să le ofer, cum să îi bucur şi cum să fac ca sărbătorile să fie magnifice.
 5. 5 decembrie 2016 12:18
  Tradiţiile legate de Crăciun, colindele, urările de bine, se trag din moşi-strămoşi, devenind nişte simboluri ale bunătăţii şi luminii transmise din casă în casă. Mă bucură faptul că nu se pierd în timp, chiar şi în perioada actuală când tineretul este altul, au alte interese, totuşi, petrec aşa cum ar trebui, înconjuraţi de oaspeţi frumoşi, lângă un brad plin de luminiţe şi gata în aşteptarea colindătorilor!
 6. 5 decembrie 2016 12:37
  Deja costumul de Moş Crăciun este pregătit să îmi bucur îngeraşii mei. Le voi face o surpriză aşa ca niciodată, sper să îi văd cei mai fericiţi şi mai împliniţi, pentru că merită din plin.
 7. 8 decembrie 2016 10:34
  Craciunul e cu adevarat Crăciun atunci cînd esti acasa, alaturi de cei dragi.
 8. 1 ianuarie 2017 13:38
  Craciunul una din cele mai frumoase sarbatori ,una din cele mai calde si mai nostalgice sarbatori .Craciunul e sarbatoarea frumoasa ce se sarbatoreste in sinul familiei au trecut citeva zile de la Craciun dar deja mii dor ,mii dor de acasta feerie si nostalgie aflandu-ma intr-o melancolie profunda.Toate sarbatorile sunt frumoase si deosebite dar ca Craciunul nu e nici o sarbatoare 
Adaugă comentarii
Adaugă un comentariu
Nume și Prenume:
         
Poștă electronică:
Articole similare:
14.12.2016
În prezent, a devenit la modă ca femeile să-și ia bărbații cu ele pentru ca aceștia să asiste în timpul nașterii.
14.12.2016
Luptați pentru visele voastre și, cel mai important... dacă aveți posibilitatea, dăruiți familie celor care merită asta mai mult ca oricine – COPIII!
11.12.2016
Ce frumos este să fii femeie! Dar ce înseamnă, de fapt, să fii femeie? Să fii sensibilă, gingaşă, neajutorată, uneori capricioasă, poate şi puţin naivă, dar, în acelaşi timp, frumoasă.
30.11.2016
Copiii sunt temelia unei familii fericite și împlinite. Ce-am fi noi fără urmași? Ce trist ar fi pe lume fără acel zâmbet nevinovat și dulce.
21.11.2016
Moare satul, mor obiceiurile, ceea ce va duce la moartea naţiunii.
07.11.2016
Bătea cu prudență din aripi spre vitralii cu halebarde și trandafiri de pe frunze lunecau desenele papilare ale tuturor generațiilor.
04.11.2016
Misiunea omului e de a transforma în conștiință o experiență cât mai cuprinzătoare.
03.11.2016
Ciudat sentiment de spaimă. Timpul închis bine între pereți. Nimeni nu-l agită. Tu stai în colț și-l primești. Nu miști deloc. Uite-l cum stă. Are culoare galbenă. E al tău.
все шаблоны для dle на сайте шаблоны dle 11.2 скачать
Alege fundal