Depresia postnatală

01.12.2016
12
332


            După naștere, o bună parte din femei se confruntă cu o stare pe care o putem numi lesne depresie postnatală. Este reacția organismului la schimbările majore care s-au produs de-a lungul și după sarcină. Dacă e să ne gândim, de fapt, este o reacție logică. Sarcina nu este o perioadă și o stare ușoară nici pentru o femeie, iar consecințele acesteia sunt diverse.

Brusc, aceasta devine capricioasă, mereu indispusă, tristă. Starea de spirit se schimbă foarte repede, uneori chiar este insuportabilă. De aceea, este extrem de important să fie înțeleasă de către partenerul său. E momentul când femeia nu-ți cere să-i fii alături, dar tu trebuie și ești obligat să o sprijini.
Doar de atenția și grija bărbatului depinde durata acestei depresii.

Iată care sunt simptomele depresiei postnatale:

• O stare de tristețe
• Lipsa poftei de mâncare
• Anixietate, iritabilitate
• Lipsa entuziasmului de a face ceva
• Dormitul excesiv sau, din contra, insomnie
• Creștere sau scădere în greutate
• Interes scăzut față de copil
• Furia
• Nemulțumirea


Simptomele date sunt deja în dependență de organism, la fiecare se manifestă diferit, sigur că la unele mame această depresie lipsește în totalitate.

            De asemenea, toate aceste stări mai pot fi generate de frică, în primul rând de frica că nu vei face față, nu-l vei putea îngriji și proteja cum se cuvine. Mama este panicată de noul său rol în viață,
îi este greu și frică să perceapă că viața lui depinde în totalitate de ea.

Iată câteva sfaturi pentru bărbatul a cărui soție se confruntă cu depresia postnatală:

            1. Oferăi cât mai multe laude și complimente
Zilnic, cu orice ocazie nu ezita să-i amintești că este o mamă și o soție ideală. Spune-i că își îndeplinește cu dăruire de sine rolul de mamă și soție. Amintește-i cât de frumoasă și gingașă este.
Fiecare femeie este încântată să primească complimente de la soțul său.

            2. Ajut-o în toate
În prima perioadă după sarcină, încearcă să o ajuți la treburile casei, să gătești și să faci curat dacă este nevoie. Asta nu înseamnă că așa va fi mereu. Ea trebuie să simtă că are dreptul să fie slabă, că cel de lângă ea o va sprijini și o va susține mereu. Nimic nu o va face mai fericită decât grija și afecțiunea ta.

            3. Petrece cât mai mult timp cu ea și copilul
Arată-i ce tată bun ești, cât de mult îți pasă și cât suflet pui în ființa acestui micuț și în această familie.
Ajut-o să-i schimbe scutecele, trezește-te și tu noaptea pentru a-l liniști, atunci ea te va simți mereu alături, ca un zid ce o va apăra mereu.

            4. Oferă-i cadouri
Toate femeile sunt în culmea fericirii când vine vorba de cadouri. Nu este neapărat să cheltui mulți bani pentru un cadou scump, uneori e suficient să te întorci acasă cu un buchet de flori. Fii sigur, o va bucura foarte mult.

            Depresia se poate de evitat foarte ușor. Femeia are nevoie să fie ascultată, iubită și stimată.
Toate problemele se rezolvă atunci când este măcar un pic de dorință. Într-o asemenea situație,
totul depinde de bărbat, de grija și implicarea acestuia.


Autor: Alina Deleanu


Ți-a plăcut articolul? Apasa like sau povestește-le prietenilor tăi!
Tag-uri la articol:
Comentarii
 1. 1 decembrie 2016 18:36
  Sunt si eu mama, dar trebuie sa recunosc ca nu m-am confruntat cu aceasta problema dupa nastere. Desi, trebuie sa recunosc ca sotul mi-a fost mereu alaturi.
 2. 1 decembrie 2016 19:33
  Priviti micul om pe care l-ati adus pe lume, scumpe mame... cum poti dupa asta sa ai depresie. E o notiune inventata. E la "moda" sa ai depresie postnatala. Nu exista asa ceva. Hai sa ne bucuram de fiecare moment si sa zicem: opreste-te clipa, esti minunata... mai ales in primele momente de viata ale puiului de om care defpt esti tu si sotul tau. Daca pina la nastere era: eu, tu... dupa nastere este: NOI TOTI IMPREUNA. depresia nu-si are locul. Cu drag de noile vieti pe care le purtam sub inima, asta e privilegiul de a fi femeie!!!
 3. 2 decembrie 2016 10:33
  Nu aveți dreptate dna Cornelia femeile sunt diferite si nasterile la fel decurg diferit, asa ca nu putem sustine cu fermitate ca depresia postnatala nu exista. Eu sunt mamaica de baiat, nu am avut depresie postnatala dar prietena mea care a nascut aproximativ in aceeasi perioada cu mine a avut depresie postnatala cu toate ca sotul o sustinea in toate si era mereu alaturi de ea.
 4. 2 decembrie 2016 11:14
  aveti mare grija eu iau pastile de 8 ani de cand am nascut
 5. 2 decembrie 2016 11:58
  Sunt si eu o tanara mamica. Din primele zile sotul meu a fost langa mine m-a ajutat cu tot ce a putut dar fara sa vreau am ajuns sa nu ii mai dau atentie din cauza stari mele de agitatie si sa ii speculez orice greseala iar atunci cand incerca sa vorbeasca cu mine il faceam in toate felurile. Sotul meu ma ajutat cu copilul si cu treburile casei din prima clipa. Am avut destule certuri pe seama faptului ca el incerca sa ma inteleaga si sa ma faca sa vb cu el sa ii spun prin ce transformari trec si ce se intampla cu mine Dupa un timp cand nu a mai putut suporta tratamentul aplicat de mine a decis sa ma lase in pace si sa nu imi vorbeasca decat doar atunci cand era vreo urgenta isi facea activitatile care sa nu ma includeau pe mine… M-a durut enorm lucrul asta nu ma mai simteam in centrul atentiei si incepeam sa realizez cat de mult suferise din cauza mea ca nu am stiut sa ii spun ceea ce se petrece cu mine. Toata aceasta a durat 2 saptamani, dupa aceste 2 saptamani am reusit sa comunic cu el si sa il fac sa ma inteleaga. I-am explicat ce se intampla cu mine, ce am in minte ce ma deranjeaza si cat de mult m-am schimbat. A inteles tot si acum totul a revenit la normal. Imi iubesc foarte mult sotul.
 6. 2 decembrie 2016 12:13
  Anca esti o fericita! Eu am avut parte de ceva mai rau ca tine. Eram intr-o stare mai proasta si ma certam din orice cu sotul meu. Am ajuns sa ne despartim chiar daca ne durea pe ambii dar nu puteam trece de starea aia. Soacra mea a venit la mine si mi-a zis ca stie prin ce trec si il intelege si pe el apoi mi-a spus ca ar fi bine sa citesc articolele referitor la depresie ca sa incerc sa ma vindec. Imediat am inceput sa citesc si sa pun in practica ideile din acele articole si treptat am reusit sa ajung la starea normala, am inceput sa vad totul altfel si am putut sa-i explic sotului ce se intampla cu mine. Poate ca sunt prea sensibila si din cauza asta am reactionat in acel mod, dar acum important e ca ne-am impact si totul e ca la inceput.
  1. 2 decembrie 2016 15:37
   Nu este adevarat. Nu ajuta nimic articolele. Ce glumiti, e o situatie si o stare foarte dificila, pe mine psihologul abia de m-a putut ajuta. Un an m-am luptat cu aceasta situatie.
 7. 5 decembrie 2016 15:17
  Este foarte greu sa treci peste aceasta perioada. Conteaza cu adevarat sprijinul familiei, am simtit asta pe propria piele. Mi-a fost tare greu, am fost capricioasa peste masura, soțul abia de mă suporta, idee nu am cum a rezistat și m-a susținut. Contează cine este alături.
 8. 8 decembrie 2016 18:38
  Nu mai creg în nici o depresie ,asta nu e depresie dar e alintăturile voastre de răsfățate ce sunteți ,de ați trece prin ce trec mamicile de la țară care nu se mai văd din treburi.Nu vreau să ofensez pe nimeni nu vreau dar nu pot sa nu îmi spun punctul de vedere ,deci am nascut la naştere am aflat ca copilul meu are o patologie la rinichi m-am resemnat am plîns o zi şi a doua zi am pornita bate pe la uşa medicilor. Şi cu toate astea în fiecare zi îi mulțumesc lui Dumnezeu ca mi-a daruit acest îngeraş....am citit cu atenție toate comentarile voastre dragi mamici cum puteți spune : "am intrat în depresie , copilul mă erită" cum??????.Doar ați aşteptat copilul asta ,9 luni ați purtat sub inimă să mă scuzați dar comentariile voastre m-au adus pînă la lacrimii .Eu am avut o copilărie frumoasă ,o copilărie ce nu mi-a lipsit nimic dar nici nu am fost alintați ,să cresc o ledy cu fițe ...am scris acest comentariu şi sper să mă înțelegeți corect ,eu vin de la țară am făcut facultatea, m-am căsătorit şi acum locuesc în oraş însă nu m-am facut o pițipoancă cu fițe .
  Nu există nici un fel de depresie şi nici nu a existat ,asta voi din neavând ce face invetați fel de fel.
 9. 9 decembrie 2016 11:27
  Depresia postnatală apare de cele mai multe ori din cauza schimbărilor fiziologice care duc la îngrăşare, schimbarea liniilor trupului ce apar în urma sarcinii. Femeilor le este frică de kilogramele în plus acumulate şi de faptul că nu vor putea reveni la forma suplă anterioară. Dar, să nu uităm că acest fapt depinde de la un organism la altul. Dar, ca să nu ne facem probleme, cel mai bine este să evităm aceste situaţii din timp. Din fericire, nici eu nu am avut criză de depresie. Soţul meu nu s-a schimbat prea mult între aceste perioade, era foarte grijuliu şi mă iubea înainte de sarcină, iar acum am 2 copii şi cred că mă adoră şi mai mult. Ce e drept este că eu de mică fac sport, am o alimentaţie sănătoasă şi timp de nouă luni de zile aveam şi eu pofte dar mi le îndeplineam cu măsură. Nu trebuie să te ghiftui cu ceea ce îţi doreşti. Lăsaţi dietele, înfometările, pentru că acestea nu au altceva ca consecinţă, decât distrugerea sănătăţii şi slăbirea imunitetului. V-aş recomanda tuturor să aveţi un mod de viaţă activ, organismul va fi puternic şi nu va avea de suferit atât de vizibil după sarcini.
 10. 9 decembrie 2016 11:38
  Depresia e o prostie inventată de femei alintate, mai că nu e ceva la modă. Mamele și bunicile noastre nu mai știau de așa tonterii. Nășteau încă mult mai mulți copii și reușeau să fie mame și soții bune. Încercați să fiți mai cu picioarele pe pământ și ajunge atâta prosteală și glamoor.
 11. 12 decembrie 2016 13:40
  Am fost în situația că trebuia să aștept jumătate de an, poate chiar mai mult. Da, la un moment dat credeam că nu voi face față, că-mi voi înșela nevasta. Dar, nu e așa, când mi-am imaginat prin ce a trecut și încă mai trece ea, nu-mi mai era a nimic. Îmi vedeam copilul sănătos și tot ceea ce vroiam era ca, nevasta mea să se însănătoșească. Nu vă grăbiți să înșelați sau să vă supărați, a naște un copil este un efort colosal.
Adaugă comentarii
Adaugă un comentariu
Nume și Prenume:
         
Poștă electronică:
Articole similare:
14.12.2016
Viața este prea scurtă pentru a o pierde în rutină. Timp niciodată nu este suficient, de aceea el trebuie folosit cu vigilență și chibzuință. Nimic nu poate fi mai important decât căsnicia ta.
14.12.2016
În prezent, a devenit la modă ca femeile să-și ia bărbații cu ele pentru ca aceștia să asiste în timpul nașterii.
14.12.2016
Luptați pentru visele voastre și, cel mai important... dacă aveți posibilitatea, dăruiți familie celor care merită asta mai mult ca oricine – COPIII!
14.12.2016
Viața celui mic depinde în totalitate de tine – Mama!
11.12.2016
Ce frumos este să fii femeie! Dar ce înseamnă, de fapt, să fii femeie? Să fii sensibilă, gingaşă, neajutorată, uneori capricioasă, poate şi puţin naivă, dar, în acelaşi timp, frumoasă.
04.12.2016
Indiferent pe ce cale ai născut, viața sexuală va avea de suferit un pic după ce aduci pe lume un copil.
07.11.2016
Nu ar trebui să existe obstacole pentru a deveni părinte.
02.11.2016
Muzica este descrisă cu exactitate ca fiind limba îngerilor.
все шаблоны для dle на сайте шаблоны dle 11.2 скачать
Alege fundal