Conceptul de mamă purtătoare văzut în parlament

22.01.2017
4
170
Conceptul de mamă purtătoare văzut în parlament

Sute de cupluri zilnic se zbuciună ca să aibă un copil. Folosesc diverse metode ca să-l poată obține,
de la înseminare la fertilizarea în vitro (FIV), donare de ovocite sau chiar recurg la... mamă purtătoare. Cel din urmă concept este unul încă nereglementat în România și pe care parlamentarii de câțiva ani deja încearcă să îl scoată la mal.

Aparent, această sintagmă sună simplu, pentru unii chiar șocant... mamă purtătoare,
aici deja influențează interpretarea fiecăruia.

Pe scurt, mama purtătoare este o femeie care poară timp de nouă luni în pântece copilul unui cuplu. Ovocitele sunt ale mamei biologice, iar spermatozoizii al tatălui (cu toate că, în unele cazuri mai pot fi și alte combinații). După ce copilul este născut de mama purtătoare rezultat din combinarea celor doi gameți (spermatozoizii la bărbat și ovule la femeie), el este dat în grija părinților biologici.

Surogatul nu este reglementat încă la noi în țară dar se practică și este ca o mană cerească pentru perechile infertile. Această chestiune a ajuns de ceva vreme pe masa Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților, dar carul nu s-a mișcat din loc nici până astăzi.

Deputatul Cristian Horia, ales în 2012 din partea Partidului Național Liberal, a spus în primăvara acestui an, citat de Timiș Online, că: „Acest concept de mamă purtătoare se aplică într-o familie în care se presupune că femeia nu poate să poarte sarcina. Atunci bărbatul donează spermatozoizi, femeia ovule, iar o altă femeie poartă sarcina. Tehnic, medicii pot să o facă. Eu am făcut mai multe amendamente pe subiect – să definim foarte clar ce înseamnă mamă purtătoare, sunt diferite amendamente, care permit conceptul de mamă purtătoare și care o interzic. Acum legea e în comisia de sănătate a Camerei Deputaților și mă aștept ca în aprilie să fie un raport asupra acestei legi”.

Lunile s-au perindat foarte repede, situația a rămas aceeași, iar cuplurile care au ajuns la ananghie, pentru care mama purtatoare e ultima soluție de a mai avea un bebeluș, și mai departe trebuie să ghicească oare cum e cu legea și șă spere că într-o bună zi aceasta va deveni clară.

Procedura de fertilizare in vitro (FIV) cu mamă purtătoare este una aparent simplă, spermatozoidul barbatului și ovulul femeii sunt fecundați artificial în laborator. Acolo se formează embrionul iar timp de 72 de ore de la concepție acesta este transferat la mama purtătoare. Cele enumerate mai sus sunt cazuri „clasice”, dar mai sunt și cazuri excepționale care sau întâmplat în România, unde ovulul este donat de viitoarea mamă purtătoare (deseori, acesta fiind una din rudele viitorilor părinți) în asemenea cazuri se ia numai sperma bărbatului.

Motivul pentru care se apelează la mama purtătoare este: vârsta maternă înaintată, insuficienta ovariană prematură, endometrioza avansată, sindromul Rokitansky, boli genetice ale mamei,
ovare polichistice, tratamente chimioterapeutice (care pot distruge funcționalitatea ovariană).
De asemenea, se poate apela la o mamă purtătoare atunci când există o serie de afecțiuni legate de uter precum histerectomia, fibromul uterin și bolile congenitale. În general, cuplurile apelează la o mamă purtătoare după ce au încercat toate celelalte metode de concepție: fertilizare in vitro și înseninarea artificială.

Datorită faptului că în România nu s-a emis o Lege clară cu privire la acest subiect, cuplurile infertile care nu au găsit o mamă purtătoare să le poarte copilul în mod altruist (așa cum o cere legea)
sunt constrânși să apeleze la femeile care oferă aceste „servicii” contra unei sume colosale.
De cele mai multe, ori aceștia cad în capcana escroacelor care iau un avans destul de mare și dispar. Mai sunt și cazuri când mama purtătoare refuză să întoarcă copilul părinților biologici și pentru aceasta ei sunt nevoiți să întreprindă tot felul de măsuri pentru ca într-un final copilul să revină cuplului,
sigur cu foarte mulți bani, stres și scandal.

Existența unei legi bine definite ar simplifica cu mult situația existentă.

Mama purtătoare contra cost și donarea de ovocite se practică și e legală în alte țări.
O femeie care nu are ovocite suficiente sau calitative pentru a fi supusă unui FIV (medicii specialiști încep această procedură dacă femeia are cel puțin patru ovule bune) sau ovulele ei nu sunt calitative, poate cumpăra ovulele de la o donatoare.

Luând în considerare că această alternativă medicală este foarte contraversată și interzisă în unele țări europene, România rămâne în continuare fără o lege reglementată privind reproducerea umană asistată medical. La sfârșitul lunii februarie 2012, Gyorgy Frunda, președintele pentru drepturile omului, culte și minorități a depus un proiect de lege la Guvern, prin care cupurile infertile și femeile singure să poată apela la serviciile unei mame purtătoare pentru a deven părinți.


Autor: Mary Cojocaru


Ți-a plăcut articolul? Apasa like sau povestește-le prietenilor tăi!
Tag-uri la articol:
Comentarii
 1. 7 martie 2017 10:29
  Nici o miscare semnificativa din 2012, se pare ca problema asa si nu va fi solutionata. Dar ce le ramine sa faca femeilor ce sufera de histerectomie, fibromul uterin și bolile congenitale? Gasirea unei mame surogate, e unica solutie, bineinteles contra plata. Dar poate fi vorba de bani cind alta speranta nu mai este? Astfel apare piata neagra. Regula pietii - daca este cerere, apare si oferta, iar daca cererea e mult mai mare de cit oferta, creste pretul. Deci, pe mine de loc nu ma mira preturile exagerate pentru serviciile mamei surogate. Sa nu uitam si de un sir de riscuri enumerate mai sus, care si le asuma benefeciarii de astfel de servicii. Fara un cadru legal nimic nu garanteaza returnarea copilului parintilor biologici, ceia ce creaza perspective de santaj si alte situatii neplacute.
 2. 10 martie 2017 13:15
  E foarte greu sa-ti imaginezi prin ce incercari trece o mama-surogat. E super daca ea se gandeste la faptul ca ajuta o familie sa-si inplineasca visul, sa oduca pe lume un copilas, chiar daca el nu va fi al ei. Mai rau e insa daca la acest pas a fost impusa de necesitati, si realmente isi da pintecul in chirie. In cele mai multe cazuri se evit contacte intre mama surogat si viitorii parinti, uneori chial nici nu vad copilul nascut, pentru a evita diverse sentimente spontane. In alte cazuri din contra parintii biologici regulat comunica cu mama purtatoare, se intereseaza de analizele medicale pe durata sarcinii creand adevarate relatii de amicitie. Cred ca in cel de-al doilea caz e mai usor de a evita stresul si amaraciunea dupa nastere, bucurindu-se pentru coplul de prieteni.
 3. 1 august 2017 13:41
  Eu cred că Parlamentul României este fricos! Problema e clară și sigură. Se vorbește de ani buni despre o lege în acest sens și cu părere de rău lucrurile încă nu se mișcă.
  Nici oamenii nu știu prea multe despre fertilizarea în vitro, însămânțarea artificială sau mama surogat. Se mai crede că la asemenea servicii au acces de obicei vedetele, femeile de afaceri și altele. Poate o fi adevărat, reieșind din taxe, dar e bine de știut că aceste servicii sunt valabile pentru absolut orice familie, dacă se află în situația în care nu poate concepe un copil.
  Personal cunost vreo 5 cupluri infertile, dintre care numai unul vorbea de a căuta soluții cu ajutorul medicinii de azi. Poate e cazul să facem mai mult lobby în acest sens?
  1. 1 august 2017 13:48
   Nu știu dacă activitățile de lobby ar ajuta cu ceva pentru că da, Parlamentul României este fricos. Până când nu se va accepta la nivelul Uniunii Europene, nu o să voteze ăștia! Deși nimeni nu neaga că ar mai avea probleme de memorie, iar un pic de lobby ar face bine. Problema e că nu este dorință și atâta timp cât dorință nu e, nu se va face nimic. Îmi pare rău să vă dezamăgesc.
   Să ne bucurăm că nu suntem lipsiți în general de aceste servicii. Există țări ca Ucraina, Polonia, SUA, Rusia ... care beneficiază de o legislație modernă, care permite surogatul.
   Între timp, îmi înaintez speranța că vom avea în curând o lege clară și sigură cu privire la FIV și mama surogat așa încât sp nu fim nevoiți să mergem la un capăt de lume pentru a putea avea un copil.
Adaugă comentarii
Adaugă un comentariu
Nume și Prenume:
         
Poștă electronică:
Articole similare:
23.12.2016
Nu este secret faptul că, multe femei contemporane nu pot avea copii, suferind de infertilitate, care, de cele mai multe ori nu se tratează.
14.12.2016
În prezent, a devenit la modă ca femeile să-și ia bărbații cu ele pentru ca aceștia să asiste în timpul nașterii.
30.11.2016
Există foarte multe cupluri care au deja și copii, formează o familie, dar, oricum nu simt nevoia să-și oficializeze relația. Atâta timp cât se iubesc și se simt bine așa, de ce nu.
22.11.2016
În goana după succes, carieră, bani și noi posibilități se uită valorile morale pe care societatea a fost clădită.
21.11.2016
Moare satul, mor obiceiurile, ceea ce va duce la moartea naţiunii.
14.11.2016
A suferi de infertilitate, înseamnă să trăiești pe aceelași Pământ și să nu vezi soarele. Pentru că un copil este asemenea unui soare care îți luminează viața și ți-o face cu sens.
14.11.2016
Cea mai mare bogăție din această lume sunt copiii, mai mare decât toți banii din lume și toată puterea de pe pământ.
07.11.2016
Nu ar trebui să existe obstacole pentru a deveni părinte.
все шаблоны для dle на сайте шаблоны dle 11.2 скачать
Alege fundal