În căutarea fericirii. O simplă lege ar putea ajuta zeci de cupluri

23.01.2017
13
198
În căutarea fericirii. O simplă lege ar putea ajuta zeci de cupluri.

Copiii sunt cea mai mare minune din lume, ei sunt mâinile cu ajutorul cărora atingem cerurile.
Totuși, sunt foarte multe cupluri pentru care nașterea unui copil este un vis irealizabil.

Dacă cu ceva timp în urmă femeile plecau în Olanda ca să facă avort astăzi „călătoresc” sute și mii de km în țări foarte îndepărtate pentru a rămâne gravide. Cererile la astfel de servicii sunt mari,
ca și prețurile, de altfel, pentru că fiecare al șaselea cuplu este infertil.

Dorința arzătoare de a avea urmași conduce tot mai multe cupluri spre Est. Aceasta a devenit ultima instanță pentru perechile sterpe din Occident. În Republica Cehă, de exemplu, există 17 clinici reproductive, în Polonia - 41, Ucraina - 19. Numărul acestora este în continuă creștere.
Ele oferă o „materie primă”, care este mai scumpă decât aurul și diamantele.

În România legislația nu permite surogatul în scopuri comerciale. Cu alte cuvinte, poți fi mamă purtătoare însă fără a avea vreun beneficiu material. Dacă mama de împrumut solicită bani sau este prinsă că acceptă recompensă financiară, ea va răspunde în fața legii. Proiectul de lege privind sănătatea reproducerii asistate medical a fost adoptat de Camera Deputaților, dar nu a ajuns însă să fie promulgată de președinte.

Potrivit acestui proiect, reproducerea cu mama surogat se va realiza în baza unui contract semnat la notar între cuplul beneficiar și mamă. Cuplul îi poate deconta mamei de împrumut doar costurile medicale și echivalentul sumei care constituie cinci tichete de masă pe zi pentru perioada sarcinii și lăuziei. Plus la aceasta, la mamele purtătoare pot apela numai femeile cu o anumită patologie.
Legea se referă doar la situațiile medicale, când o femeie nu poate să suporte o sarcină.

De cealaltă parte, pe piața neagră atât cererea cât și oferta este în creștere. Femeile care se oferă să poate în pântece un copil străin contra cost cer onorarii de 30.000 de euro, dar se poate ajunge și până la 60.000 de euro.

De aici apare o întrebare, nu e mai bine să fie legalizată mama surogat pe bază comercială,
ca aceasta să primească bani pentru tot chinul care îl suportă timp de nouă luni?

O simpla lege ar putea ajuta zecile de cupluri care nu pot face copii pe cale naturală să găsească o mamă purtătoare în condiții decente. Astfel ei nu vor fi nevoiți să plătească o avere pentru a deveni părinți sau mai rău, nu vor fi trași pe sfoară de către escroacele care sub pretextul că vor să fie mamă purtătoare iau avansul și dispar fără urmă.

O legislație clară în acest domeniu va garanta drepturile legale ale mamei biologice asupra copilului născut de mama purtătoare. Nu va mai fi necesară adopția și nici hotărârea judecătorească ca să fie stabilită filiația de către părinții biologici ai copilului. Astfel, întregul proces va fi reglementat printr-un contract care va fi încheiat între agenție sau clinică, mama biologică și mama purtătoare, așa cum se face în SUA. Prin contractul semnat, mama purtătoare cedează toate drepturile asupra copilului purtat în pântece iar pe certificatul de naștere va figura numai numele părinților biologici.

Astăzi mama surogat este interzisă în Austria, Germania, Italia, Norvegia, Suedia, Ungaria, Franța, Elveția și unele state din SUA, fie ele cu plată sau nu. În Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Olanda și Grecia permit această procedură atâta vreme cât ea nu este comercială.

Statisticile oficiale din România arată că peste 50 de cupluri apelează la mame purtătoare în fiecare an. În realitate, spun specialiștii, cifrele sunt cu mult mai mari.

Știința modernă oferă o soluție pentru acele cupluri care nu pot avea urmași - nașterea prin mamă purtătoare. Trebuie să fim recunoscători și să nu dăm cu piciorul în viitorul unei familii – viitorul unui copil.

John Fitzgerald Kennedy zicea: „Copiii sunt cea mai valoroasă resursă a lumii și cea mai mare speranță a ei pentru viitor”. Iubiți copiii și nu uitați, nașterea cu mama purtătoare este o oportunitate nu o crimă!


Autor: Mary Cojocaru


Ți-a plăcut articolul? Apasa like sau povestește-le prietenilor tăi!
Tag-uri la articol:
Comentarii
 1. 27 ianuarie 2017 13:04
  astazi exista un conflict intre femeie si mama, asa cum sustine Elisabeth Badinter. tendinta asta acutala a discursului naturalist, care vine dinspre America, vrea sa impuna un nou statut femeii: cea de mama care neaparat alapteaza si se ocupa in primul rand de copii. astfel femeile devin frustrate, li se baga in cap ca daca n-au copii sunt denaturate. astfel iese din ecuatie responsabilitatea tatalui. copilul nu e doar responsabilitatea mamei ci si a tatalui. amandoi sunt responsabili in egala masura pentru progenituri daca au hotarat sa se multiplice.
 2. 27 ianuarie 2017 16:14
  Sunt de acord cu aceasta critica feminista. Nu stiu daca viitorul este ecologist sau nu, dar referitor la egalitatea de gen, impartirea sarcinilor casnice a creat un conflict intre femei si barbati (dupa ce femeile s-au angajat) care a fost "rezolvat" de angajarea altei...femei in casa, in familiile care isi permit. In acelasi fel, folosirea mamelor surogat nu este tocmai o forma de emancipare ci de pastrare a inegalitatilor intre clase sociale, in opinia mea.
  Si pentru mine ar fi mult mai usor sa apelez la "serviciile" unei mame surogat daca ar fi posibil, dar mi se pare ca folosirea uterului unei femei ca incubator e oarecum analoaga cu prostitutia, in sensul ca ea si-ar folosi sexualitatea pentru bani.
 3. 27 ianuarie 2017 16:26
  Eu, de exemplu, nu cred ca as recurge la o mama surogat din foooaaarte multe motive, dar un incubator intr-un laborator nu strica pentru femeile care nu pot avea copii sau pentru cele care nu vor sa-i faca personal. femeia nu este acelasi lucru cu uterul ei. ea nu e obligata sa faca copii, decat daca doreste.
  cat despre inegalitati intre clase sociale, nu stiu, dar cred ca mama surogat face un act asumat, n-o exploateaza nimeni, iar a face un copil nu inseamna a face prostituie satisfacand placeri carnale ale unora, ci a da viata unui om, ceea ce mi se pare diferit, chiar daca e pe bani.
 4. 27 ianuarie 2017 16:37
  Nu ma refeream la femeile care nu pot avea copii ci la cele care aleg sa ii nasca alta femeie. Am impresia ca doar femeia bogata nu e acelasi lucru cu uterul ei, pe cand cea care ar fi mama surogat pentru bani, este - in America de obicei aceste femei sunt imigrante, din cate stiu.
  Nu le obliga nimeni sa faca asta, dar nici pe saracii din lumea a treia nu-i obliga cineva sa-si vanda cate un rinichi, nu-i asa? Si prostitutia poate fi tot un act asumat, dar e muuult mai frecventa in clasele de jos si tarile sarace. Poate comparatia mea e fortata, dar mama surogat nu ofera placeri carnale, in schimb o scuteste pe mama genetica de neplaceri carnale...
 5. 31 ianuarie 2017 13:56
  Astăzi, în afara României sunt centre de reproducere umană care ajută cuplurile infertile. În aceste țări totul se petrece conform legii. Nu e nevoie să gândim că SUA peste ocean, există variante mai aproape de noi, de exemplu, Ucraina. Cine dorește să aibă copii nu pun la discuție suma, ci toate celelate aspecte...
 6. 16 februarie 2017 14:49
  Sunt șocată de faptul că tot mai multe cupluri îsi doresc dar nu pot face copii...de ce oare??? Pe timpul părinților noștri se făceau cîte 9-12 copii și infertilitatea era o problemă rară. Prietena mea e foarte disperată!!!...  de 8 ani încearcă să rămînă însărcinată dar în zadar...după 2 încercări de FIV eșuate la noi în țară încearcă acum a 3 dată în Ucraina  deoarece din cele spuse de alte femei șansele de reușită sînt foarte mari. Urez tuturor femeilor care îsi doresc un bebe să le reușeasca acest lucru. Pa pa!!!
 7. 1 martie 2017 10:41
  Da..multe cupluri merg la Ucraina. Unii apeleaza la mama surogat, altele la fiv cu ovocite donate. Lucrez intr-o companie destul de mare si deja stiu trei cupluri care au plecat la Kiev pentru tratament. 
 8. 2 martie 2017 17:01
  Consider ca imperfecțiunea legislatei actuale creaza premizele aparitiei si dezvoltarii pietii negre. Personal, nu-mi pot imagina o femeie ce ar dori sa devina mama surogata gratis (decontarile legale nu sunt semnificative). Contra plata legala insa, sunt sigura ca ar fi forte multe doritoare de a-si ameliora situatia financiara printr-o astfel de modalite. Si bineinteles la preturi mult mai mici decit cele care sunt actualmente pe piata neagra. Comparatia surogatului cu prostitutia o consider totalmente absurda. Scopurile si circumstantele sunt total diferite.
 9. 10 martie 2017 14:22
  Practica curentă arată că intre cuplul infertil și viitoarea mamă surogată, înainte de procedura FIV se încheie un acord, de fapt formal, pe propriul risc. Oricare ar fi acordurile încheiate, oricum vor exista multe dezbateri in ceia ce ține al cui e copilul. Mama este cea care a dat naștere, iar părinții genetice sugerează că nu este așa. Problema nu este ușor de rezolvat, chiar și în instanța de judecată. Înainte de înregistrarea copilului mama surogat este singurul părinte. Ea determină soarta lui. Ea se poate nască, dacă se dorește, fară a spune părinților biologici al copilului născut. De obicei, femeia folosește copilul drept instrument de influență asupra parinților biologici, și înainteaza careva cereri din afara contractului, pe care cealaltă parte este obligată să le îndeplinească. Am auzit în repetate ori cazuri că mama surogat începe să ceară un salariu mai mare, începe ceva de genul unui șantaj. Nu știu însa nici un caz dintre acestea care să fie aduse în instanță. 
 10. 10 martie 2017 14:41
  Problema maternității surogate este cea mai controversată și cea mai puțin reglementată. În primul rând, ea este criticată pentru comercializare, argument fiind că femeia, de fapt, e folosită ca un incubator arendat. Interzicerea utilizării în scopuri comerciale al mamelor purtătoare e menționată în Declarația de la Bruxelles al Asociației Medicale Mondiale (WMA), în 1985.
  La nivel european, 19 noiembrie 1996 Consiliul Europei a adoptat o Convenție privind drepturile omului în biomedicină. Această convenție reprezintă primul instrument juridic care vizează protejarea oamenilor de posibile abuzuri legate de utilizarea noilor tehnici și proceduri biologico-medicale.
  Metodele de insemânare artificială în dreptul internațional sunt reglementate de asemenea de mai multe directive care decurg din cele trei recomandări ale Adunării Parlamentare, rezoluțiile adoptate de 16 martie 1969, Parlamentul European și deciziile Comisiei pentru Drepturile Omului în 1971 și 1976.
 11. 1 august 2017 12:58
  Interesantă mai este lumea asta! Despre Uniunea Europeană se tot vehiculează că ar avea o structură democratică și ar respecta normele, ar avea legi flexibile și liberale. Dacă e așa, ce soluție propune UE familiilor infertile? Sau nu anume Europa se lovește de descreșterea numărului populației și de migrația intensă a tinerilor în Statele Unite ale Americii?
  Poate e timpul să căutăm niște instrumente sigure pentru a combate problema actuală. Poate permitem mai multe nașteri, inclusiv acelor cupluri care nu pot avea un copil.
  Această lege nu va soluționa problema în România! Chiar dacă se va permite surogatul, atâta timp cât mama purtătoare nu va fi plătită pentru că muncește 24/24, nu o să fie posibil de găsit o femeie sănătoasă, care să renunțe la vicii și tot felul de prostii.
  Probabil de asta nici nu se adoptă legea, necesită îmbunătățiri, însă... cine știe când își vor aminti deputații de acest proiect atât de important pentru stat!
 12. 1 august 2017 13:19
  Sunt stabilită în SUA de 7 ani. Am avut ocazia să cunosc aici o femeie care oferă servicii de surogat. Trăia în blocul vecin. De multe ori vorbeam cu ea despre ceea ce face. Mi-a zis că a adus pe lume doi copii, pentru două cupluri diferite și, deși într-o anumită măsură se gândește la felul cum trăiește copilul azi, se bucură că a reușit să facă fericite 4 persoane.
  Abia  atunci am înțeles că nu e nimic grav în a apela la o mamă surogat și să fii purtătoare nu e orușine, dar o mândrie. Nu fiecare femeie poate purta în pântece un copil străin! I se impun mai multe cerințe medicale, mediu de viață, etc. Trebuie să ai și anumite studii, ca să poți să treci prin toate aceste rigori, iar dacă se va întâmpla să ia copilul ceva de la tine, să fie ceva frumos.
  Doamna asta nu avea niciun moment în care să se rușineze de ceea ce face sau cineva să spună ceva despre dânsa.
  Acum îmi imaginez ce s-ar fi întâmplat dacă acestă femeie care a decis să devină mamă surogat locuia la acel moment în Cluj! Câte bârfe și mai nu știu ce.
  Trebuie să fie poporul liber, după aia să aibă o legislație liberală!
  1. 1 august 2017 13:26
   Vezi, Margareta, că România și Statele Unite ale Americii nu doar geografic sunt atât de departe.
   Modul de gândire nu se va schimba atât de ușor. Cred că întâi de toate trebuie să fie armonizată legislația, ca mai apoi oamenii să accepte acet fenomen - surogatul. De sus vin modificările. Cred că dacă am avea o legislație normală, nu o să apară bârfe imediat pentru că acei care bârfesc nu cunosc prea multe imediat.
   O lege liberală ar permite cuplurilor din România să nu își caute fericirea undeva în altă țară, în momentul în care ar putea să o facă acasă.
Adaugă comentarii
Adaugă un comentariu
Nume și Prenume:
         
Poștă electronică:
Articole similare:
23.01.2017
Infertilitatea nu iartă pe nimeni, nu ține cont de condiția socială sau de contul din bancă. Această afecțiune tot mai mult și mai mult mult împânzește Europa. Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, astăzi mai mult de 25% nu pot
22.01.2017
Sute de cupluri zilnic se zbuciună ca să aibă un copil. Folosesc diverse metode ca să-l poată obține, de la înseminare la fertilizarea în vitro (FIV), donare de ovocite sau chiar recurg la... mamă purtătoare. Cel din urmă concept este unul încă
23.12.2016
Nu este secret faptul că, multe femei contemporane nu pot avea copii, suferind de infertilitate, care, de cele mai multe ori nu se tratează.
12.12.2016
Nu lăsa frica, sau alte motive, să te lipsească de cel mai frumos sentiment pe care o femeie poate să-l simtă, sentimentul matern.
16.11.2016
Există o părere că dacă un cuplu își înregistrează căsătoria, neapărat toate problemele de familie sunt rezolvate, ei își aparțin unul altuia și vor fi fericiți până la adânci bătrânețe. Oare nu e un mit?
14.11.2016
A suferi de infertilitate, înseamnă să trăiești pe aceelași Pământ și să nu vezi soarele. Pentru că un copil este asemenea unui soare care îți luminează viața și ți-o face cu sens.
14.11.2016
Cea mai mare bogăție din această lume sunt copiii, mai mare decât toți banii din lume și toată puterea de pe pământ.
07.11.2016
Nu ar trebui să existe obstacole pentru a deveni părinte.
все шаблоны для dle на сайте шаблоны dle 11.2 скачать
Alege fundal