Relațiile distructive-conformarea sau evadarea

15.02.2017
2
99Dacă am întreba pe oricine într-o vârstă conștientă, în mare parte vom obține un răspuns că oricare relații neapărat presupun că oamenii implicați în ea să construiască ceva frumos împreună, să treacă prin bucuriile și tristețile vieții împărțindu-le în egală măsură. Dar ce se întâmplă când cele enumerate sunt în grija doar a unui partener într-un cuplu? E o întrebare absolut firească în moment ce ambii și-au asumat responsabilitatea de a da viață unei relații. Relațiile distructive sunt asemănătoare unei maladii. Oare nu e o afecțiune pe care mulți dintre noi și-o asumă în mod tacit conștient sau nu, dar acceptând această boală a cuplului care ajunge să nimicească întâi psihologic, iar mai târziu și fiziologic persoana implicată într-o relație distructivă. Tabloul clinic:

1.Apare senzația că depindeți în totalitate de partener, un fel de înrobire sau manipulare. Vă supuneți pentru a păstra relația, pentru pacea și liniștea din casă sau pentru că pur și simplu ceața din față nu permite să se vadă și alte oportunități sau posibilități de evadare;
2.Mereu sunteți într-o stare de încordare altoită cu frică, care dispare doar în scurte secvențe ale zilei;
3.Nu puteți să va relaxați și să fiți așa cum sunteți, de parcă cei din jur nu vă vor accepta în felul dat. Trebuie să faceți doar ce trebuie, ați uitat când ați mai făcut ce vă place cu adevărat doar ca să păstrați alături partenerul; 4.Părerea dvs nu contează, nu sunteți respectat, nu aveți parte de spațiu intim;
5.Sunteți supus unei continue critici, indiferent de ce tip. Cu cât autoaprecierea unei persoane este mai joasă, cu atât mai ușor poate fi manipulată, până când cel abuzat va începe să nu mai aibă deloc încredere în forțele proprii și să se creadă o nulitate; 6.Sunteți preocupat de problemele partenerului, ale dvs au trecut demult în planul doi.
Nu poate fi concretizată doar o singură cauză a apariției unei astfel de situații în cuplu, dar de multe ori abuzatorul vine dintr-o familie cu relații distructive și neavând în memorie un alt model de comportament își contaminează și relația proprie. Un alt motiv ar putea fi și o căsătorie din interes în care cel interesat va putea profita de celălalt care cu adevărat a iubit. Am mai putea adăuga și predispoziția unora de a permite să fie subjugați. De obicei femeile percep relațiile drept o ispășire prin suferință, pentru că nu-și închipuie alt model de cuplu sau pentru că fiind mai puțin asigurate sunt nevoite să îndure din lipsa de încredere în sine și subestimare a propriilor calități. Care este soluția? Să te conformezi și să înduri sau să rupi acest lanț vicios al suferinței?
1.Mai întâi de toate înscrieți toate argumentele de pro și contra;
2.Analizați situația cu amănuntele pe care vi le amintiți. Conform statisticii, persoanele implicate într-o relație distructivă, neapărat duc un jurnal, pentru că nu mai au cum să-și verse amarul;
3.Da, va trebui să fiți inițiatorul unei rupturi, dar cine poate suporta o viață durerea unei săgeți în corp? Un efort dureros de moment pentru a scoate obiectul străin din corp, vă va oferi șansa să tămăduiți rana fără a-i permite să inflameze rana și mai mult;
4.Dacă omul se află o perioadă lungă în stare de stres și încordare, organismul produce excesiv hormonii stresului generatori de endotoxine, ceea ce va duce mai devreme sau mai târziu la dereglări psihologice și fiziologice;
5.Dacă o relație eșuează sunt de vină ambii, exact ca și de apariția aceste și relații. Nu încercați din obișnuință să vă asumați întreaga vină; 6.O relație nocivă nu e pastilă împotriva singurătății! Veți înțelege ușor că e mai bine să vă lipsiți de astfel de relații ca de o tumoare pe corp;
7.Veți avea nevoie de o gură de aer pentru a vă restabili după o astfel de relație. Trebuie să analizați greșelile făcute pentru a nu le repeta într-o altă relație;
8.Nu argumentați că va jertfiți pentru copiii comuni, este o jertfă inutilă, veți crește alți abuzatori, care vor duce tradiția relațiilor distructive mai departe în familiile lor;
9.O singură clipă de curaj ar putea pune capăt tuturor suferințelor. Dar acest curaj tace atunci când ne temem de gura lumii, de dezamăgirea părinților și a rudelor, de frica singurătății. Oare nu e mai bine să fii de unul singur, decât în doi, dar în singurătate?
Viața zi de zi ne oferă multe soluții la problemele noastre, important e să avem răbdarea să le vedem, să le auzim și să le înțelegem. Avem posibilitățile, dar numai nouă ne aparține decizia dacă depunem un efort spre binele nostru sau rămânem să ne plângem de milă până la sfârșitul vieții. În momentul când vom reuși să vedem lucrurile prin ceața fricii, vom putea construi o altă relație frumoasă și adevărată. Fiecare dintre noi ar putea trece prin experiențe similare, dar important e să nu ne pierdem cumpătul și înainte ca maladia să ia amploare să căutăm soluții. Ele mereu există.


Autor: Ana Sandra


Ți-a plăcut articolul? Apasa like sau povestește-le prietenilor tăi!
Tag-uri la articol:
Comentarii
 1. 7 martie 2017 15:31
  Buna,

  Sunt casatorita cu sotul meu de 11 luni si suntem de 8 ani impreuna, problema mea cea mai mare este ca sunt destul de posesiva, adica sotul meu nu prea are voie sa faca nimic. De iesit cu prietenii nu are voie si tocmai de aia nici nu are prea multi prieteni si din pacate cei pe care ii mai are sunt doar niste oameni care beau al naibii de mult si imi este frica sa nu inceapa sa faca si el la fel, la parintii lui nu are voie ca imi este mie frica sa nu faca prostii pe acolo, cel mai bun prieten al lui este nasul nostru dar in general cand este cu el incearca sa se dea cel mai tare barbat si mi-e frica sa nu ma insele in momentele alea. Sunt constienta ca am o problema si de aceea va rog pe voi sa ma ajutati cu un sfat cum sa nu mai fiu asa. Imi este frica sa nu il pierd, il iubesc si ma iubeste dar cand mi-a reprosat ca el nu are voie sa faca nimic parca mi-a deschis ochii ca l-as putea pierde.

  Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
 2. 7 martie 2017 15:35
  Lucia,

  stiu ca teoretic e simplu dar practic e mai complicat. Insa... gandeste-te ca orice om are dreptul la libertate, libertatea de a face lucruri care ii plac, singur; fiecare om are dreptul la o doza de egoism, la hotarari numai si numai pentru el. Pana la urma te-ai casatorit cu un barbat si nu cu o marioneta.

  Apoi, mie mi se pare mai de pret faptul ca oricata libertate ar avea omul de langa mine, se intoarce mereu acasa decat sa-l tin langa mine fara sa ii dau sansa de a vedea si altceva decat pe mine. Mi se pare o dovada imensa de iubire faptul ca desi are libertatea de a merge si a face orice, ma alege de fiecare data pe mine. Si crede-ma ca stiu ce spun: sotul meu este sofer de camion in America si cat este tara asta de mare, o bate-n lung si-n lat 3 saptamani pentru ca apoi sa fie cateva zile cu noi acasa. Si vine mereu acasa, si relatia noastra parca avea nevoie de un strop de diversitate.... dupa 9 ani de relatie noi vorbim la telefon cel putin 1 ora pe zi... uneori si 5-6.
Adaugă comentarii
Adaugă un comentariu
Nume și Prenume:
         
Poștă electronică:
Articole similare:
14.12.2016
Viața este prea scurtă pentru a o pierde în rutină. Timp niciodată nu este suficient, de aceea el trebuie folosit cu vigilență și chibzuință. Nimic nu poate fi mai important decât căsnicia ta.
14.12.2016
Viața celui mic depinde în totalitate de tine – Mama!
14.12.2016
Familia depinde de doi, de respect, răbdare și încredere. E mai ușor să divorțezi decât să rezolvi problema, dar calea spre fericire e întotdeauna mai grea.
12.12.2016
Nu lăsa frica, sau alte motive, să te lipsească de cel mai frumos sentiment pe care o femeie poate să-l simtă, sentimentul matern.
30.11.2016
Există foarte multe cupluri care au deja și copii, formează o familie, dar, oricum nu simt nevoia să-și oficializeze relația. Atâta timp cât se iubesc și se simt bine așa, de ce nu.
25.11.2016
Cei geloși sunt un motiv de tulburare pentru cei din jur și o sursă de tortură pentru ei înșiși.
22.11.2016
Încrederea nu este altceva decât garantul dragostei și siguranței într-o relație. E starea ce definește respectul unuia față de celălalt.
16.11.2016
Există o părere că dacă un cuplu își înregistrează căsătoria, neapărat toate problemele de familie sunt rezolvate, ei își aparțin unul altuia și vor fi fericiți până la adânci bătrânețe. Oare nu e un mit?
все шаблоны для dle на сайте шаблоны dle 11.2 скачать
Alege fundal