Alăptarea, un instinct uitat

31.10.2016
12
9 876
Alăptarea, un instinct uitat
Dumnezeu nu poate fi întotdeauna pretutindeni de aceea a inventat mamele.
Sir Edwin Arnold

Simbolul mamei se leagă de cel al mării și al pământului, al gliei și chiar al Mariei, Maicii Domnului în sens că toate sunt matrice ale vieții. Potrivit transpunerii mistice din creștinism, mama este Biserica de la care creștinii primesc viață și har. Mama este simbolul esențial al nașterii.
Aeppli scria: „Experiența noastră, pe care o primim, de la propria mamă, este imensă și durabilă încă de la începutul vieții; ea ne umple copilăria. Chipul acestei femei căreia îi aparținem mai mult decât oricărei alteia, ne însoțește în toate momentele vieții. Deși despărțiți trupește, ea continuă de-a lungul anilor să ne hrănească din osteleala și sacrificiul ei”.

Secole de-a rândul mama și-a alăptat copilul dândui acea licoare vie cu gust de gingășie și dragoste, iar copilul în semn de mulțumire îi zâmbea satisfăcut. Și acum îi zâmbește, însă „licoarea” deja nu e vie, ci are cu totul alt gust. De fapt, nici nu mai e licoare, ci un fel de simbioză dintre formule și albul imaculat, simbolul luminii și a prosperării, fiind de bun augur nu pentru mămicile care procură acest produs, cu atât mai mult pentru bebelușii care-l consumă, ci pentru producătorii care prin toate metodele, văzute și nevăzute, le recomandă mamelor ca fiind unica, cea mai sigură și eficientă sursă de a-ți alimenta odrasla. Astfel, prin diverse pseudo-cercetări și studii se demonstrează necesitatea și eficacitatea laptelui artificial sau laptelui formulă.

Un studiu la acest capitol a fost făcut pe copiii în vârstă de 6 ani care au fost hrăniţi când erau bebeluşi cu lapte praf și respectiv, cu laptele de mamă. Oamenii de ştiinţă au observat că copiii care beneficiaseră de laptele praf (care are în componența sa acizi graşi polinesaturaţi cu catenă lungă), erau mult mai rapizi în jocurile în care trebuiau să potrivească două imagini. „Bebeluşii au nevoie de acizi graşi polinesaturaţi cu catenă lungă pentru creşterea şi dezvoltarea creierului, însă studiul nostru arată că beneficiile se menţin şi după vârsta fragedă, afectând dezvoltarea ulterioară”, a comentat autorul acestei cercetări, Dr. Peter Willatts de la Universitatea Dundee din Marea Britanie.

Treptat, ne-am pomenim în secolul unde artificialul e mai de preț ca naturalul.
Prin urmare, substanța chimică de un alb gălbui înlocuiește tot mai mult și mai mult laptele matern, trecându-se cu vederea aspectele negative ale acestuia. Iar beneficiile alăptării, avantaje de tip nutrițional, imunologic și psihologic se pun pe raftul de jos, fără a se vorbi foarte mult de ele.

Un studiu clinic realizat de Journal of the American Medical Association a aratat că laptele matern promovează dezvoltarea senzorială și cognitivă, și protejează copilul împotriva bolilor infecțioase și cronice. „Alăptarea reduce mortalitatea infantilă cauzată de bolile din copilărie, cum ar fi: diareea sau pneumonia, și ajută la o însănătoșire mai rapidă în timpul bolii. Aceste efecte pot fi măsurate în societățile cu resurse sărace și bogate” a spus Kramer M pentru The American Medical Association.

Organizația mondială a sănătății recomandă alăptarea copilului timp de șase luni.
După care copii ar trebui să primească alimente complementare cu continuarea alăptării până la 2 ani sau mai mult. Ea este cel mai firesc mod de ai oferi hrana ideală bebelușului pentru creșterea, sănătatea și dezvoltarea lui. Are un impact puternic asupra şanselor de supravieţuire, a sănătăţii, nutriţiei şi dezvoltării copilului. Ajută de asemenea la o bună planificare a familiei şi la menţinerea sănătăţii mamei.

Laptele matern conţine toţi micronutrienţii şi nutrienţii de care are nevoie copilul pentru a se dezvolta în primele şase luni, iar interacţiunea ce are loc între mamă şi copil în timpul alăptării are un impact pozitiv asupra vieţii copilului – cum ar fi reducerea riscului apariţiei bolilor cronice, precum diabetul, obezitatea, astmul, gastroenterită şi unele forme de cancer întâlnite în rândul copiilor – dar şi asupra comportamentului, vorbirii şi a modului de relaţionare a lui.

Perioada de vârstă până la 3 ani se caracterizează prin creşterea şi dezvoltarea rapidă a copilului şi oferă şansa unică de a-i forma o bază nutriţională şi imunologică puternică. Dezvoltarea intelectuală şi cea fizică înregistrează cel mai rapid ritm, creierul dublându-se iar greutatea corporală crescând de patru ori în această perioadă. Alăptarea previne eczemele, alergiile, pneumonia, bronșita, otita, obezitatea, diabetul, boli cardiace și disfuncții digestive. Dacă un copil nu este hrănit corespunzător în primii ani de viaţă, daunele vor fi în mare parte ireversibile. Secretul este prevenirea.

Recent, Consiliul Național al Emiratelor Arabe Unite a adoptat o măsură care face parte din noua Lege a Drepturilor Copiilor, prin care alaptarea la sân în primii doi ani de viață a bebelușilor devine obligatorile pentru noile mămici, iar pentru mamele care își pun în pericol sănătatea prin alăptarea la sân, Consiliul Emiratelor s-a angajat, să îi pună la dispoziție o doică care să o înlocuiască.
Potrivit acestei inițiațive legislative, soții au de acum dreptul de a-și da în judecată în cazul în care acestea nu-și hrănesc copii cu laptele matern.

Osho spunea: „În momentul în care se naște copilul se naște și mama.
Ea nu a existat înainte. A existat femeia dar nu MAMA. Mama este ceva total nou”.

Multe mame se tem să alăpteze dând crezare miturilor care circulă precum: alăptarea îngrașă, alăptarea împiedică sportului, alăptarea cauzează pierderea părului, sânii mici împiedică la alăptare etc.

Alăptarea Nu îngrașă, ea presupune eliminarea a 500 de calorii într-o zi.
Ea Nu împiedică sportului, aceasta este doar o scuză pentru a nu te antrena. Nu există niciun motiv să nu poţi alăpta după ce ai făcut gimnastică. Alăptarea Nu cauzează pierderea părului, în timpul sarcinii, hormonii determină ca părul, unghiile şi pielea să arate minunat. Odată ce încetează starea de graviditate, scăderea hormonilor cauzează, evident, pierderea părului care nu a căzut. Și, probabil, cel mai răspândit mit e că nu poți alăpta dacă ai sânul mic. Dimensiunea sânului Nu are nicio legătură cu alăptarea. Producţia de lapte este independentă de forma şi mărimea sănilor.

Potrivit UNICEF, dacă fiecare nou-născut ar fi pus imediat după naştere la sân, intrând în contact direct cu corpul mamei, s-ar preveni hipotermia şi s-ar salva astfel aproximativ 200.000 de vieţi anual. Dacă fiecare copil ar fi hrănit exclusiv cu lapte matern în primele şase luni, se estimează că 1,3 milioane de alte vieţi ar putea fi salvate în fiecare an şi alte milioane de oameni ar avea de câştigat în ceea ce priveşte starea de sănătate, nivelul intelectual şi productivitatea.

Alăptezi sau nu, TU DECIZI, însă ține cont că viitorul copilului tău depinde de tine!Autor: Mary Cojocaru


Ți-a plăcut articolul? Apasa like sau povestește-le prietenilor tăi!
Tag-uri la articol:
Comentarii
 1. 24 noiembrie 2016 16:53
  Citind acest articol mi-am amintit ca mai multe cunoscute nu doreu sa alapteze cu san din cauza ca o s-arate mai urat dar sa stiti ca daca faci alaptarea de la sin copilui creste mai puternic.
 2. 24 noiembrie 2016 18:28
   Atitudinea față de alaptare denotă superficialitate, lipsa de infomare, de pregatire, de interes și de încredere în tine. Argumentele tipic romanești de genul “mi-a venit laptele tarziu” sau “bebe este un mancacios și nu se satură” sau “medicul mi-a recomandat completare” nu au fundament și nu fac altceva decât să induca  ideea că alaptarea este o loterie și nu o munca asiduă cu tine însați și cu miturile societății noastre devenită piață de desfacere pentru lapte praf... Aici este de fapt problema, nu vrem și nu putem să alaptăm exclusiv pentru că asta înseamnă să stai cu bebelusul la sân (din prima clipă, în aceeași camera, pat, nu lăsat la neonatologie și indopat cu biberoane) cu orele, cu zilele și nopțile, cu săptămânile, pană “iți vine laptele” și “se satură". Mamele care  citesc acest articol trebuie să știe ca 98% din mamici pot alăpta fără lapte praf cu condiția să iși dorească și să se informeze. Dragi mamici, laptele nu vine peste noapte, nu pică din cer, trebuie să muncești din greu pentru el. Și da, este o muncă grea, dar nimic nu se compară cu satisfacția de a știi că ai muncit pentru copilul tău…Nu am timp să scriu mai mult, pentru că alaptez…
 3. 25 noiembrie 2016 15:59
  rog sa-mi spuna cineva care are siicoane daca a alaptat sau daca se poate alapta in situatia asta. va multumesc
 4. 25 noiembrie 2016 16:03
  Buna, eu cred ca se exagereaza putin cu importanta alaptatului si beneficiile care le are el asupra imunitatii... nu spun ca nu este important dar nu este nici o tragedie daca nu alaptezi cu san, sunt unele persoane care nu pot alapta deloc, si ce tre’ sa le condamnam pentru asta?... eu am alaptat copilul 1an, dar a fost si este mereu bolnavior cu faringite/amigdalite/laringite. Comparand cu alti copii care au fost alaptati doar o luna sau trei luni si mai apoi au trecut la lapte praf al meu a fost bolnavicos luna de luna incepand de la a 2-a luna in perioada de alaptare care teoretic ar fi trebuit sa fie ferit. Eu cred ca tine si de imunitatea transmisa - daca e ok a mamei ai ce transmite, daca si parintii sunt mai sensibili nu stiu daca e asa ok alaptarea.
 5. 25 noiembrie 2016 16:26
  Foarte bun articol. Multumesc. Este foarte important pentru o mamica neexperimentata sa gaseasca si sa primeasca raspuns la intrebarile pe care le are legate de sanatatea si nutritia bebelusului. Continuati tot asa... ceea ce ati realizat e foarte bine. Succes!
 6. 25 noiembrie 2016 16:42
  aveti dreptate, alaptatul nu ingrasa si dimensiunea sanuluii nu are nici o legatura cu alaptarea, daca alaptezi incepi cu dreptul drumul bebelusului impotriva luptei cu virusii si a bolilor. laptele matern este primul dar valoros pe care il putem oferi bebelusului nostru, in plus e mai aproape de noi, de inima noastra. copilul meu are aproape 9 luni si inca il mai alaptez. de la 1 luna jumate i-am introdus si formula, pentru ca nu se satura. nu a racit niciodata si e plin de energie si veselie.
 7. 28 noiembrie 2016 10:44
  da! alăptatul e o parte bună, eu însă avand doi copii aș putea spune că ar fi benefic si formula in unele cazuri. la mine copiii au fost absolut diferiți la categoria alăptare. primul copil la varsta de o lună a refuzat categoric sanul, nu am vrut să îi dau chimie, deci i-am introdus laptele animal. la acest capitol am primit foarte multe critice. am cedat și am inceput să îi dau chimie.

  1. 28 noiembrie 2016 11:24
   bety, eu am început a adăuga chimie de la prima lună a vieții și imi pare rău și azi. Copilul a devenit alergic, asmatic, am avut un șir de probleme cu copilul. Eu sunt pentru o alaptare naturala. in cel mai rău caz se poate de adaugat lapte de origine animală. 
   1. eva
    28 noiembrie 2016 11:32
    sunt perfect deacord cu tine Anka. fiind copil am adus un cuib de veverite acasă. întrucât la noi pe atunci se aducea lapte la butoaie, eu luam lapte de acolo să le hrănesc. Așa a mers aproape o lună. din întâmplare am înăcrit laptele, veverițele mele erau deja mărișoare însă înca nu mâncau singure. Am mers la farmacie și am luat lapte chimic. din momentul în care am început a hrăni aceste mici făpturi pâna la decesul lor au trecut nu mai mult de 24 ore. în concluzie pot să comunic că chimia nu doar alergie provoaca dar și decesul acelor care o consumă. Eu copiilor mei chimie nu o să le dau.
 8. 29 noiembrie 2016 11:23
  Fara indoiala alaptatul este benefic copilasilor nostri. Eu am doua fetite, una de 8 si respectiv, 5 luni. Pe cea mai mare am alaptat-o doi ani si a fost ok, nu am avut probleme de sanatate cu ea comparatic cu copii prietenilor mei care au alaptat artificial. Cea mica mai face nazuri cand o alaptez la sanul stang insa am facut un siretlic ca sa o pot alapta, i-l dadeam noaptea cand dormea, acum deja mai suge si ziua doar daca e binedispusa. Nimeni nu ma va convinge ca alaptatul artificial e mai bun decat cel natural!!!
 9. 12 decembrie 2016 13:52
  Din experienţa proprie pot spune că kilogramele acumulate în sarcină pot fi date jos, dacă îţi doreşti cu adevărat şi dacă munceşti pentru aceasta. Un corp bine tonifiat poate fi creat la sală sau chiar acasă, dacă acorzi timp exerciţiilor fizice şi te ocupi serios şi de alimentaţie. Ştiu însă că laptele matern este esenţial pentru sistemul imunitar al copilului, sistem care abia începe să se formeze şi oare nu e logic ca fiecare mamă să dorească să-i ofere copilului său tot ce este mai bun?! Consider că acele femei care aleg să-şi alimenteze copiii cu lapte artificial, o fac fie dintr-un moft, fie din neştiinţă. Fraze de tipul: „nu-mi vine laptele”, „copilul nu vrea să sugă”, etc., nu constituie un argument, deoarece laptele nu se formează imediat după naştere în cantităţile necesare, apariţia lui fiind stimulată de suptul constant al copilului. Nici eu nu aveam lapte suficient, dar mă impuneam să consum câte 2 litri de lichid zilnic şi, trebuie să recunosc, mâncam ca în timp de foamete))). Da, sunt nişte sacrificii, dar le-am acceptat pentru binele copilului meu. Poţi să te îngraşi sau să slăbeşti de mai multe ori chiar în acelaşi an, dar alăptarea la sân creează, pentru tot parcursul vieţii, o legătură emoţională unică între mamă şi copil. Dragele mele, dacă nu există contraindicaţii, optaţi pentru alăptarea naturală, măcar din considerentul că laptele matern este mult mai uşor digerabil, copilul va avea mai puţine colici, va fi mai liniştit şi fericit.
 10. 21 decembrie 2016 17:27
  Ce poate fi mai frumos decât darul ce  l-a dat Dumnezeu,darul de-a fi mămică,e cel mai sanatos și  pentru  mamă și copil anume alăptarea la sân.Cum poți să refuzi acestă legătură strinsă magnifică,mirifica dintre mamă și copil heart_eyes .Am multe cunoscute,prietene da chiar și sora mea care nu au putut alăptacopilul la sân o secunda și tare și-ar fi dorit ,și cunosc șicaz că mamica după naștere a refuzat să hrănescă chiar tot era ok. În fine fiecare face cum dorește  dar eu aș sfătui să alăptați copii la sâm și să mai lăsați MODA într-o parte , e mai greu primele zile dar semerită efortul pentru puiuțul tău , pentru sănătatea lui și imunitatea sa!Eu am sa alaptez maxim posibil. Eu când am pus copilul prima dată la sîn am uitat și de durerea din timpul nașterii dar și de aceea care mi-o provoca.Emoțiile trăite nu se transmit prin cuvinte .Eu mă socot o fericită și îi mulțumesclui dumnezeu că ma ferit de toată chimia asta care este în laptele praf eu sunt mai demodată și cred totuși că nu mai sunt ele așa de bune cum le laudă o parte din mamici .
Adaugă comentarii
Adaugă un comentariu
Nume și Prenume:
         
Poștă electronică:
Articole similare:
23.12.2016
Nu este secret faptul că, multe femei contemporane nu pot avea copii, suferind de infertilitate, care, de cele mai multe ori nu se tratează.
12.12.2016
Nu lăsa frica, sau alte motive, să te lipsească de cel mai frumos sentiment pe care o femeie poate să-l simtă, sentimentul matern.
04.12.2016
Indiferent pe ce cale ai născut, viața sexuală va avea de suferit un pic după ce aduci pe lume un copil.
01.12.2016
Fiecare din noi își prețuiește familia, uneori nu ne putem imagina viața fără aceste persoane, care ne-au oferit totul, atât din punct de vedere material cât și sentimental.
30.11.2016
Este un miracol să dai naştere unui copil sănătos, dar fericirea se dublează sau chiar se triplează atunci când sub inima ta de mamă, bat alte 2 sau mai multe inimioare, încă fragede dar pline de vitejie şi gata să lupte cu orice doar pentru a vedea
30.11.2016
Copiii sunt temelia unei familii fericite și împlinite. Ce-am fi noi fără urmași? Ce trist ar fi pe lume fără acel zâmbet nevinovat și dulce.
04.11.2016
Misiunea omului e de a transforma în conștiință o experiență cât mai cuprinzătoare.
02.11.2016
Muzica este descrisă cu exactitate ca fiind limba îngerilor.
все шаблоны для dle на сайте шаблоны dle 11.2 скачать
Alege fundal